Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal projelerini, teknoloji girişimlerine sağladıkları fırsatları Bloomberg HT'deki İş Dünyası programında Hande Berktan'a anlattı.

2018'de 1.9 milyar TL kaynak kullandırdıklarını belirten Mandal "bunun 985 milyon TL'si akademik destek programında, 660 milyon TL  de sanayi destek programına kullandırıldı. Bunun dışında bilim insanı destekleme programımız ve toplumda bilim farkındalığının artırılması için her ilimizde bilim fuarlarımızla yapılan destekler oldu" dedi.

Yakın zamanda Hazine ve Maliye Bakanlığı'yla geliştirdikleri yüksek teknoloji erken aşama yatırım fonu Tech - InvesTR programına değinen Mandal "2018'in haziran ayında bu süreç başlatıldı. TÜBİTAK doğru arayüzleri bularak fonların oluşturma sürecine katkı verilmesini planladı. Biz 500 milyon kadar fon büyüklüğü planlıyorduk ama şu an gelinen aşamada memnuniyetli söylüyoruz ki 2 milyara yakın fon büyüklüğüne ulaşıldı ki, bu heyecan verici" diye konuştu.

Sanayi Bakanlığı'yla birlikte beyin göçünü tersine çevirecek yeni paketi 2 hafta içerisinde açıklayacaklarını da belirten Mandal konuya dair "Gelecek odağımızda 2 ana kavram var; nitelikli bilgi ve nitelikli insan...Yurtiçinde de nitelikli beyinlerimizin gitmesinin engellenmesine yönelik bir iki hafta içinde yeni destek programını da başlatıyor olacağız. Bakanımız tarafından kamuoyuyla paylaşılacak" ifadesini kullandı.