Advertisement
HABERLER ABONE OL

Japonya'da sanayi üretimi Ocak ayında, küresel yavaşlamanın ekonomisi ihracata bağlı bu ülke üzerinde etkilerini göstermeye başlaması ile birlikte, son bir yılın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Ekonomi Bakanlığı tarafından Perşembe günü açıklanan verilere göre, Japonya'da sanayi üretimi Ocak'ta bir önceki aya göre yüzde 3.7 geriledi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi, bu verinin yüzde 2.5 azalması yönündeydi ve iki aydır art arda görülen düşüş, zayıflamanın sürdüğünü işaret ediyor.

Sanayi üretimi verisi, Japonya'nın ilk çeyrek büyüme görünümü üzerinde olumsuz beklentilerin oluşmasına yol açıyor. Hükümetin tahmini Şubat ayında yüzde 5 artış şeklinde, ancak sonuçlar istikrarlı bir biçimde beklentilerin gerisinde kalıyor ve Şubat ayı imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verisi 2016'dan bu yana ilk kez daraldı.

Tokyo'da Mizuho Securities Co. baş piyasa ekonomisi Yasunari Ueno, "Bugünkü sonuçlar dikkate alındığında, Ocak-Mart üretiminin yüzde 4.5 düşmesini bekliyoruz," dedi ve "Sonuç böyle çıkarsa, 2009'un ilk çeyreğinden bu yana en büyük düşüş gerçekleşmiş olacak ve bu oldukça şok edici bir rakam" şeklinde görüş bildirdi.