Advertisement
HABERLER ABONE OL

Pakistan Başbakanı İmran Han'ın gözaltında tutulan Hint savaş pilotunun "barış jesti" olarak serbest bırakılacağını açıklamasının ardından gözler yeniden iki ülke arasındaki ilişkilere çevrildi. 

Pakistan İstanbul Başkonsolosu Bilal Khan Pasha, Pakistan-Hindistan kriziyle ilgili Bloomberg HT'nin sorularını yanıtladı. Pasha, Türkiye'nin krizin çözümü noktasında önemli bir rolünün olduğunu kaydederek Türk şirketlerden birlik mesajları aldıklarını belirtti.

Bir masanın etrafına oturmaktan ziyade Hint tarafının gerginliği daha da hızlandırdığını kaydeden Pasha, "Bu konuyu sakinleştirmekten ziyade Hint tarafından mantıklı açıklamalar yapıldığını duyamıyoruz. Çabalarımıza devam edeceğiz, zeytin dalını uzatmaya bizimle iletişime geçmeye istemelerini devam edeceğiz. Herhangi bir şekilde hava sahamız ya da sınırlarımız işgal edilirse misilleme yapmaktan da geri kalmayacağız" diye konuştu.

Bu durumun Pakistan'ın başına ilk kez gelmediğini kaydeden Pasha, sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçmişte de yapmıştık, Hintli asker ve yetkilileri iyi niyet göstergesi olarak salıyorduk. Barışa fırsat vermek için bizim tarafımızdan herşeyi yapacağız. Bizim iyi niyet göstergesine nasıl tepki verecekleri onlara kalmış."

Türk şirketlerin Pakistan'daki operasyonlarının akıbetine ilişkin olarak ise Pasha, Türklerim Pakistan'da ağırlıklı olarak altyapı ve enerji projelerinde, Kuzey Pakistan ve Pakistan'ın orta kesimlerinde yer aldıklarını kaydederek "Türk şirketlerin herhangi tehdit hissetmesinden ziyade mesajlar, çağrılar alıyoruz. Türk şirketleri, Pakistan için yapabileceğimiz herhangi bir şey varsa lütfen haber verin diyorlar. Kendi tarafımızda kendi topraklarımızın güvenliğini sağlayacağız, güvenli ve korunmuş hissetmelerini sağlayacağız" diye konuştu.

Türkiye'nin bu krizde çok önemli rolünün olduğunu bildiren Pasha, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu: "Türkiye, İslam İşbirliği Örgütü'nün İletişim grubu üyesi ve zaten bu konuyu dile getirmişti. İslam İşbirliği Örgütü'nde Türkiye, Pakistan'ı destekliyor. Türkiye Dışişleri Bakanı bu konuda Pakistan'a güvence verdi. Türkiye'nin her zaman bizi destekleyeceğini söyledi. Türkiye aynı zamanda Hindistan'a da çağrıda bulundu. Türkiye her iki ülke liderlerine bu konuyu müzakere etme ve çözme çağrısında bulunuyor. Pakistan ile Hindistan arasındaki sorun çözülmezse bölgede olmayacaklar."

Bloomberg HT/Ceren Dilekçi