Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, G-20 Maliye Bakanları’na yazdığı mektupta, G-20 ülkelerinin, döviz kuru politikalarını rekabetçi avantaj sağlamakta kullanmaktan kaçınması gerektiğini savunmuştu. Geithner aynı zamanda G-20'ye mali hedef önerisi getirmişti.

G-20 ülkelerinin cari fazla ya da açıklarının gayri safi yurtiçi hasılalarının yüzde 4’ü ile sınırlandırması gerektiğini açıklamıştı. Ancak G-20 ülkeleri, Geithner'ın önerisini önemsemedi.

Zirveye evsahipliği yapan Güney Kore Cumhurbaşkanı  Lee Myung Bak, Geithner'ın önerdiği gibi borç, cari fazla ya da açıklar konusunda özel bir mali hedefleme düzenlemesinden kaçınacaklarını açıkladı.

Çin'i para birimi Yuan konusunda sık sık eleştiren ABD Hazine Bakanı Geithner ise, bu kez Çin'e destek verdi.

''Çin'in, G-20'nin küresel ekonominin yeniden dengelenmesi taslağını desteklediğini'' ve  Liderler Zirvesi'nde bu konuda geniş uzlaşma zemini beklediğini söyledi.

Geithner, Çin'in, ticaret ortaklarının yanı sıra ''büyük oranda kendi çıkarına'' olacak para birimi yuanın reformu konusunun ilk safhalarında olduğunu belirtti. Ülkesinin Çin ile ekonomik ilişkileri düzeltmek için sıkı çalışacağını da söyledi.

ABD ekonomisinde düzelme işaretleri olduğunu ifade eden Geithner, ABD'nin, uzun süre Avrupa ve Japonya'dan iki kat daha hızlı büyüyebileceğini belirtti.