Advertisement
HABERLER ABONE OL

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında saat 15:20 sıralarında Beştepe’de toplandı.

Yeni yılın ikinci kabine toplantısını yine yoğun bir gündemle gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, toplantıda ekonomi, eğitim, terörle mücadele ve dış politika başta olmak üzere, pek çok kritik konuyu detaylı şekilde ele aldıklarını söyledi.

Deprem bölgesindeki çalışmaların her zaman olduğu gibi kabine gündeminin en önemli başlığı olduğunu dile getiren Erdoğan, toplantıda yaklaşan yerel seçimlere ilişkin hazırlıkları da gözden geçirdiklerini aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir taraftan yaklaşan 31 Mart seçimleriyle ilgili çalışmaları yürütürken diğer taraftan Türkiye'yi büyütme mücadelesini sürdürdüklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Turizmde 2023 senesi tarihimizin en iyi sezonu oldu. Turizm gelirimiz 2023'te bir önceki yıla oranla yüzde 17 artarak 54 milyar 315 milyon dolara yükseldi. Ülkemize gelen ziyaretçi sayısı 57 milyon kişiyi buldu. Turizmde bu tarihi başarıları, muhalefetin ve bazı faşist çevrelerin turizmi baltalamaya yönelik menfi kampanyalarına rağmen elde ettik. Bu art niyetli propagandalar olmasaydı aslında çok daha yüksek oranlara ulaşabilirdik. 2024 yılı için hedefimiz 60 milyon ziyaretçi, 60 milyar dolar turizm geliridir."

İhracatta yakalanan ivmenin ocak ayında da sürdüğünü belirten Erdoğan, "Ocak ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,6 artışla 20 milyar dolar oldu. Böylece tarihimizin en yüksek ocak ayı ihracat tutarına ulaştık" diye konuştu.

"Türkiye ekonomisine güven artıyor"

En büyük öncelikleri olan istihdamda da olumlu havanın devam ettiğini vurgulayan Erdoğan, bugün TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'de işsizlik oranının Aralık 2023'te bir önceki aya kıyasla 0,1 puan düşüşle yüzde 8,8'e gerilediğini anlattı.

Erdoğan, uluslararası yatırımcılar ve piyasalar nezdinde Türkiye ekonomisine güvenin artmasından memnuniyet duyduklarının altını çizerek, "Türk lirası varlıklara yönelik talebin de yükselmesi ile ülkemiz risk primindeki düşüş devam ediyor. Önümüzdeki dönemde ekonomi programımızın müspet yansımalarını enflasyon başta olmak üzere diğer alanlarda net bir şekilde göreceğiz" dedi.

İhracatta yakalanan ivmenin Ocak ayında da sürdürdüğünü dile getiren Erdoğan, "Ocak ihracatımız 20 milyar dolar oldu. Böylece tarihimizin en yüksek Ocak ayı ihracat tutarına ulaştık" değerlendirmesini yaptı.

Hava yolculuğuna ilişkin de konuşan Erdoğan, "İnsanlı uzay misyonumuzu başarıyla yerine getirdik. Türk Hava Kuvvetlerimizin yetiştirdiği seçkin pilotlarından olan Alper Gezeravcı, uluslararası uzay istasyonundaki görevini ve bilimsel deneyleri tamamlayarak ülkemize döndü. Bizde kendisini kabul ettik. İkinici astronotumuzu da önümüzdeki aylarda yörünge altı uçuş için uzaya göndereceğiz" ifadelerin kullandı.

"F-16 kararı memuniyet verici"

ABD ile yürütülen F-16 görüşmelerine değinen Erdoğan, "Amerika Birleşik Devletleri ile bir süredir yürüttüğümüz F-16 talebimizin olumlu sonuçlanmasından memnuniyet duyuyoruz. Ülkemize yönelik kısıtlamaların kaldırılması ile birlikte inşallah Türk savunma sanayi, bundan sonra daha hızlı yol alacaktır" dedi.

"30 milyar dolara ulaştırmakta kararlıyız"

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin 8'inci toplantısı dolayısıyla 24 Ocak'ta Ankara'da misafir ettiklerini anımsatan Erdoğan, Reisi ile terörle mücadele, bölgesel gelişmeler ve Gazze krizi başta olmak üzere pek çok konuyu etraflı bir şekilde istişare ettiklerini söyledi.

Erdoğan, İran'la yaptırımlar nedeniyle bir süredir yavaşlayan ikili ticareti 30 milyar dolar hedefine ulaştırmakta kararlı olduklarının altını çizerek, farklı alanlarda imzalanan 10 yeni anlaşmanın ikili ilişkileri geliştirme iradesinin somut bir işareti olduğunu vurguladı

"Depremden zarar gören yerlerin inşa çalışmaları hızla sürüyor"

Kahramanmaraş depremlerinin 11 ilimi ve 14 milyon kişiyi doğrudan etkilediğini hatırlatan Erdoğan, "Depremzede kardeşlerimizi en kısa sürede güvenli, huzurlu, dayanıklı yuvalarına kavuşturmak için gece gündüz koşturuyoruz. 5 ilde kuralarını çekerek hak sahiplerini teslim ettiğimiz konut ve köy evi sayısı 31 binin üzerindedir. 2 ay içerisinde 75 bin konutun teslimini gerçekleştireceğiz. Her ay 15-20 bin civarında konut ve köy evini hak sahipleriyle buluşturacağız. Böylece inşaatları bitirme sözümüzü önemli ölçüde yerine getirmiş olacağız. Yıl sonuna kadar hedefimiz 200 bin evi vatandaşlarımıza teslim etmektir. Ardından bu sayıyı süratle 390 bine ulaştıracağız" diye konuştu.