Örmecilerin kaderi "pamuk ipliğine" bağlandı
Pamuk fiyatlarındaki istikrarsızlık nedeniyle, örme firmaları kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı
Dünya Gazetesi'nin haberine göre Örme Sanayicileri Derneği'ne kayıtlı halihazırdaki 400 üye kapısına kilit vurmanın eşiğine geldi.
Örme Sanayicileri Başkanı Fikri Kurt, kendi üretimhanesindeki makineleri teker teker kapattıklarını ve bu duruma en fazla 3 ay daha dayanabileceklerini söyledi.
Sektördeki sıkıntının giderilmemesi halinde, kendisi dahil derneğe kayıtlı diğer 400 firmanın da işçilerinin parasını en fazla 3 ay daha ödeyebileceğini belirten Kurt, sıkıntı giderilmezse sektörde firmaların birer birer kapanacağını ifade etti.
Fikri Kurt, pamuktaki artışın tekstil ürünleri fiyatlarını ciddi biçimde zorladığına dikkat çekerek, “2009-2010 arasında fiyatlar yüzde 110 civarında artış göstermiş. Üretime dönüştüğünde yüzde 130'a kadar artıyor. Konfeksiyoncular bu fiyatlarla işlerini yürütemez" dedi.
Gazete, Kurt'un, kur politikasında da iyileşme olmaması sebebiyle, konfeksiyoncuların zarar ettiğine yönelik sözlerini aktararak, yüksek fiyatlarla satılan malların geri dönüşünü alma konusundaki zorluklara dikkat çekti.
ÖNLEMLER ALINMASI GEREKLİ
Bloomberg HT'ye de canlı telefon bağlantısıyla Cüneyt Başaran'a konuşan Fikri Kurt, ham madde üreticisi olan Türkiye'nin ,tekstil sektörünün sıkıntılarına cevap veren bir ekonomi politikası olmadığını belirterek, gerekli önlemlerin alınması gerektiğini savundu.
Kurt, “Pamuğun yurtdışına satılmaması lazım. İhracat yapan firmaları destekleyemezsek, durum çok daha kötüye gider. Benim sektörüm lokomotif bir sektördür ve ülkemin bu sektöre sahip çıkması gerekir ” dedi.
2010 yılının ilk 6 ayı örmeciler için gayet iyi geçmesine rağmen, Ağustos ayında Pakistan'da yaşanan sel felaketi ile birlikte başlayan spekülatif girişim sektörü olumsuz etkiledi.
Örme firmalarından, bir zamanlar Marmara Bölgesi birincileri de çıkmıştı.