Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Türkiye-Hindistan "bilişim ortaklığı"

Türkiye-Hindistan "bilişim ortaklığı"

  • TÜBİSAD ve NASSCOM, bilişim teknolojileri alanında Türkiye ve Hindistan işbirliği fırsatlarını görüşmek üzere tanışma toplantısı düzenledi

Giriş: 26 Kasım 2010, Cuma 15:09
Güncelleme: 26 Kasım 2010, Cuma 15:09

TÜBİSAD'ın yazılı açıklamasına göre toplantıya, İnternet Protokolü (IP), ticari markalar ile çerçeveler üreten Hindistan IT-BPO endüstrisinin bir parçası olan şirketleri temsil eden ve ülkenin ulusal rekabetini devam ettiren, üst yönetici (CEO) düzeyinde 25 NASSCOM yönetim kurulu üyesi ve TÜBİSAD yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı TYDTA Başkanı Hüseyin Aslan, günümüzde bilişim teknolojisi sektörünün, ekonomilerin rekabetçiliği üzerinde doğrudan etkiye sahip olması dolayısıyla en stratejik sektör olarak kabul edildiğini belirterek, TYDTA olarak faaliyetlerini buna uygun olarak planladıklarını aktardı.

Aslan, ''Ülkemizin büyük potansiyelinin, küresel sektör temsilcilerine takdim edilmesi gerektiğini sürekli olarak belirtiyoruz. Katma değer alanındaki gelişmelerle birlikte NASSCOM'la yapılan bu tanışma toplantısının, geleceğe yönelik büyük fırsatlar doğuracağına inanıyorum'' dedi.

NASSCOM Başkanı Som Mittal, Hindistan IT-BPO endüstrisinin, biçim değiştirmiş ve teknoloji gücünü ilerleten küresel ticarette dönüşümsel bir ortak haline gelmek üzere 10 yıl içinde kendisini yeniden keşfettiğine değinirken, 60 milyar doları aşan geliri ve 2,3 milyon çalışanı ile endüstrinin, Hindistan'ın GSYİH ve ihracatına büyük katkı sağladığını anlattı.

Hindistan'ın, bu sektör için ekosistem olanağı sağlayan ülkelerle ortaklık kurduğunun altını çizen Mittal, ''Bilgi ve iletişim teknolojileri alanında Hint-Türk iş birliği kurmak için TYDTA ve TÜBİSAD ile etkin bir diyalog başlatmış olmaktan mutluluk duymaktayız'' dedi.

TÜBİSAD Başkanı Turgut Gürsoy da, Türkiye bilişim teknolojisi sektörünün, yaklaşık 100 bin çalışanı bulunduğunu ve 30 milyar doları seviyesinde hacme sahip olduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

''2023 yılı itibarıyla bu hacmin 160 milyar dolara, nitelikli çalışan sayısının ise 1 milyona ulaşması hedeflenmektedir. Türkiye'nin genç nüfusu, gelişmiş finans ve telekom sektörleri, küresel bilişim teknolojisi şirketleri için büyük fırsatlar sunmaktadır. TÜBİSAD olarak bizler, NASSCOM'la yapılan toplantıyı bu bağlamda değerlendirmekteyiz. Hindistan, dünya çapındaki başarı öyküleri ile birlikte son yıllarda ilgi odağı haline gelmiştir. Diğer taraftan Türkiye de, giderek güçlenen ekonomisi sayesinde bölgesinde ilgi merkezi haline gelmektedir. Bu toplantı, iki ülkenin birbirlerinin bilişim teknolojisi sektörlerini daha yakından tanımları ve bu sayede iş birliği fırsatlarını araştırmaları açısından önemli bir adım olacaktır.''