Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İrlanda'nın mali durmunu düzeltmek için 113 Milyar USD'lık banka kurtarma yardımını elde etmesi ve Amerikalılar'ın Şükran Günü tatili öncesi harcamalarını artırmaları nedeniyle Amerikan endeks vadeli kontratları yükseldi.

Ülkelerin borç krizinin bulaşacağı endişesiyle İrlanda'ya yapılan banka kurtarma yardımı yatırmıcıları yatıştırdı. Böylece Bank of America Corp. ve Citigroup Inc. Avrupa'da değer kazandı. Uluslararası Perakende Federasyonu'nun perakende satışlarının geçen hafta yüzde 6.4 arttığını açıklamasının ardından  Wal-Mart Stores Inc. de yükseldi

Standard & Poor's 500 Endeksinin Aralık vadeli kontratları yüzde 0.3 değer kazanarak sabah saatlerinde Londra'da 1,186.82 seviyesine yükseldi.
Dow Jones Vadelileri yüzde 0.3 tırmanarak 11,064 seviyesine; Nasdaq-100 Endeks vadelileri ise yüzde 0.1 kazanarak 2,149 seviyesine ulaştı.

248 Milyar USD'ı yöneten Barclays Plc'nin Hisse Senedi stratejisti Henk Potts; " Geniş dalgalı Avrupa savaşı hala devam ediyor ama yetkililer İrlanda Cephesi'ni kazandılar. Bu durum risk getiri dengesinin kısa dönem daha devam etmesine neden olabilir. Ayrıca önemli tatil satış rakamları da mevcut. Bu her iki kombinasyon da piyasa duyarlılığına yardımcı oluyor" yorumunda bulundu.

Güney Kore Başbakanı Lee Myung Bak'ın, Kuzey Kore'nin askeri saldırılarının bedelini ödeyeceğini söylemesinin ardından vadeliler kazançlarının bir kısmını geri verdi.

Yunanistan ve İrlanda'nın yardım arayışının Avrupa ülkelerinin borç krizini tetikleyeceği endişesi, MSCI World Index'inin 5 kasımdan beri yüzde 4.2 düşmesine neden oldu. Bu durumun etkisiyle de küresel tahviller 3 haftadır üst üste düşüyordu.

4 kasımdan beri avro dolar karşısında 1.4282'den 1.3241 USD'ye düşerken 10 yıl vadeli tahvil getirisi Portekiz, İspanya ve İtalya'da geçtiğimiz hafta yükseldi.