Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki borç krizinin yayılacağına ilişkin endişeler ve Çin'in enflasyon önlemleri kapsamınca faiz oranlarını bir kez daha artırabileceği söylentileriyle, Asya Borsaları, geçtiğimiz ayki kazançlarını silerek, düştü. ABD'deki tatil döneminin yaklaşmasıyla tüketimin artması sonucu, ihracatçı şirketlerin hisselerinde ise artış kaydedildi.

Çin'in en büyük ikinci bankası, China Construction Bank Corp., Chinese Academy of Social Sciences'tan bir ekonomistin, hükümetin faizleri yüzde 2 artırması gerektiğini söylemesinin ardından, yüzde 0.9 değer kaybetti. Satışlarının yüzde 19'unu Çin'e yapan Japon maden makinaları ve ekipmanı ğreticisi Komatsu Ltd. hisseleri yüzde 2.4 düştü. Wal-Mart gibi dev mağaza zincirlerinin en büyük toptancısı Li & Fung Ltd. ise yüzde 2.8 prim yaptı.

Gün içinde yüzde 0.4'e varan kazançlar elde eden MSCI Asya Pasifik Endeksi, gün sonunda yüzde 0.8 değer kaybetti ve 128.59 puana geriledi. Endekste yükselen her hisse başına, 3 hisse düşüş gösterdi.

Bugünkü düşüşle birlikte, son üç ayın ilk düşüşle tamamlanan ayına işaret eden endeks, bu ay içinde yüzde 0.6 değer kaybetmiş oldu. Çin, Ekim ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının sonrasında, Kasım ayı içinde 2 kez bankalardan rezervlerini artırmalarını talep etti.

Samsung Investment Trust'ın baş yatırım yöneticisi Pauline Dan, Çin'in faiz oranlarının halen çok düşük bir oranda seyrettiğini belirterek, "Çin'in bu faiz oranlarını en kısa zamanda normal bir seviyeye çekilmesinden yanayım. Enflasyon, uzun vadede ekonomi için iyi olmaz" dedi.

Çin'in Şangay Bileşik Endeksi yüzde 1.6; Hong Kong'un Hang Seng Endeksi ise yüzde 0.7 değer kaybetti. China Daily gazetesinin haberine göre, Chinese Academy of Social Sciences'ta çalışan ekonomist Zhong Jiyin, Çin'in son zamanlarda likidite kontrolü için bankaların munzam karşılık oranlarını artırmasının yetersiz olacağını belirtti.