Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD ile Güney Kore'nin ortak askeri deniz tatbikatı üçüncü gününe girerken, Kuzey Kore nükleer tesislerinde binlerce santrifüje sahip olduğunu duyurdu.

Santrifüjleri nükleer enerji için ürettiğini savunan Kuzey Kore'nin bu durumunun, Kore Yarımadası'ndaki tansiyonu daha da yükselteceği belirtiliyor.

ABD ise, Kuzey Kore'nin uranyum zenginleştirme programının ileride nükleer silah programı yönünde kötüye kullanılabileceğinden endişe ediyor.


Sarı Deniz'de tartışmalı sınır bölgesi yakınlarındaki Güney Kore - ABD Ortak Deniz Tatbikatı'nın sürdüğü şu günlerde, Kuzey Kore'nin bu durumu Çin'i de zor durumda bıraktı.

Kuzey Kore'nin bugüne kadar iki nükleer test yaptığı ve plütonyum merkezli programlarında yeterli parçalanabilir materyal bulunduğu ve bunlarla 6 ile 12 bomba yapabileceği tahmin ediliyor.

Geçen yıl uluslararası denetçiler, Kuzey Kore'den çıkarılmıştı. Washington ise 2002'den beri Kuzey Kore'nin söz konusu programının olduğunu ileri sürüyordu.

Kuzey Kore'nin resmi KCNA Haber Ajansı ise yerel medyaya dayandırdığı haberinde, Kuzey Kore'nin nükleer enerji gelişiminin, gelecekteki barışçıl amaçlar için daha aktif olacağı görüşü savunuldu.


Pyongyang Yönetimi, ABD'nin Güney Kore ile yaptığı ortak tatbikatın, Kore Yarımadası'nı savaşın eşiğine getireceği konusunda Washington Yönetimi'ni uyarmıştı.