TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bugünlerde işdünyasının ve piyasa oyuncularının en çok merak ettiği konuların başında, sıcak paraya karşı ne tür önlemlerin alınacağı geliyor. Hükümete yakın kaynaklar konu hakkında çalışmaların başladığını belirtiyor. Önceki gün Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, Fed'in 600 milyar dolarlık parasal genişlemesinin ardından, sıcak paraya karşı çalışmaların başladığını duyurmuştu.

Maliye'de sıcak paraya karşı bir çalışma yapılıp yapılmadğı ya da yapılıyorsa neleri kapsadığı henüz net değil. Ancak Ankara bürokrasisinde konuya ilişkin henüz bir çalışma başlatılmış değil.

Sıcak paraya karşı kurumların düşünceleri ise şöyle sıralanıyor:

MERKEZ BANKASI

Merkez Bankası'nın sıcak para akışından rahatsız olduğu biliniyor. Son Para Politikası Kurulu toplantı tutanaklarında "sıcak paranın finansal istikrarı tehdit ettiği" değerlendirmesine yer verildi. Ancak Merkez Bankası daha önce açıkladığı önlemelrin dışında yeni bir önlem almayı planlamıyor.

Sıcak paraya karşı Merkez Bankası’nın önümüdeki dönemde, zorunlu karşılıkların artırılması; 1 yıldan uzun vadeli mevduatlarda zorunlu karşılığın azaltılması; yeni Döviz alım stratesine devam edilmesi; borç alma ve borç verme faizleri arasındaki farkın daha da açılması önlemlerini alması bekleniyor.

SPK

Sermaye Piyasası Kurulu ise özellikle hisse senetlerine giren yabancı paranın “sıcak para” olarak adlandırılmasına karşı çıkıyor. Yabancıların hisse senetlerinde uzun vadeli yatırım yaptığını düşünen SPK, halka arz seferberliğinin başlatıldığı bir dönemde sermaye hareketlerinin kısıtlayacak önlemelrin alınmasına karşı çıkıyor.

BDDK

Bankalar sıcak paranın vergilendirilmesini talep ederken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, bu konudaki duruşunu henüz net bir şekilde ortaya koymuş değil. Ancak kurumda sıcak para konusunda bir çalışma yapılmadığı gelen bilgiler arasında yer alıyor.

Advertisement