Mercedes Actros'un üretimi Aksaray'da başladı
Mercedes Benz-Türk'ün Actros modelinin üretimi Aksaray'da başlarken, üretim bandından inen ilk Actros, düzenlenen törenle basına tanıtıldı
AKSARAY(A.A) - 03.12.2010 - Adem Koçak - Mercedes Benz-Türk'ün Actros modelinin üretimi Aksaray'da başlarken, üretim bandından inen ilk Actros, düzenlenen törenle basına tanıtıldı.
Mercedes-Benz Türk'ün Aksaray'da ürettiği ilk Actros'un bant çıkışı töreni ve Aksaray'da yapılacak yeni yatırımlarla ilgili düzenlenen basın toplantısına, Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Wolf-Dieter Kurz, Mercedes-Benz Türk Kamyon Üretiminden Sorumlu Teknik Direktör Gerald Jank ile Mercedes-Benz Türk Kamyon Pazarlama ve Satış Müdürü Bahadır Özbayır katıldı.
Aksaray'ın önemli bir coğrafyada bulunduğunu anlatan Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Wolf-Dieter Kurz, Almanya'daki fabrikadan Asya ve Orta Doğu'ya satış yapamadıklarını, Aksaray fabrikasının coğrafi konumu itibariyle Asya ve Orta Doğu pazarına yakın olması nedeniyle daha kolay kamyon satışı yaptıklarını söyledi.
Mercedes-Benz Türk'ün Aksaray'daki kamyon fabrikasının 1986 yılında üretime başladığını ve aradan geçen sürede bu fabrikada 130 binin üzerinde çeşitli tonajlarda kamyon ürettiklerini belirten Kurz, ''2009 Nisan ayında Mercedes'in yeni modeli olan Actros'un 2010 Aralık ayında Aksaray'da üretime başlayacağını söylemiştik. Bugün bu sözümüzü yerine getirdik'' dedi.
Aksaray'da üretimine başlanan Actros modeliyle Mercedes'in pek çok şeyi amaçladığını anlatan Kurz, şunları ifade etti:
''Gelecekle ilgili önemli planlarımız var. Mercedes Benz-Türkiye, kamyon yelpazesindeki her ürünü burada üretmeye başlayacak. 5 yıl içinde Aksaray'a yatırım yapmaya devam edeceğiz, toplamda 130 milyon avro yatırım yapılacak. Böylelikle rekabet gücümüz daha da artacak. Bu yatırımlarımızda yeni bir montaj holü inşa edilecek ve yeni boya teknolojileri uygulamaya başlayacak. Yatırımlar içinde aynı zamanda araçlardaki yerlilik oranının artırılması için gerekli çalışmalar yapılacak. Böylece Mercedes-Benz Türk üretimi parçalar dünya pazarına girebilecek, Türk parçaların dünyaya satışı artmış olacak. Bu yatırım kararı Daimler'in Mercedes-Benz Türk'e ve Türkiye'ye olan tam güvenini göstermektedir.''
Mercedes-Benz Türk'ün Türk otomotiv sektöründe örnek teşkil ettiğini kaydeden Kurz, ''1986 yılından bu yana Aksaray Fabrikası, Mercedes içinde önemini koruyor. 1967'de kurulan Mercedes-Benz Türk'te lider bir rol oynayarak Türk otomotiv sektörüne örnek teşkil ediyor. Actros'un Aksaray'da üretime başlamasıyla birlikte umarım ki büyük yatırımlarımız da yine diğer otomotiv şirketlerine örnek olacaktır. Türkiye'nin otomotiv sektörünü daha da güçlendirecektir'' diye konuştu.
-''KALİTE MERCEDES BENZ'İN ETİKETİ, İMZASI MÜŞTERİYE OLAN VAADİDİR''-
Mercedes-Benz Türk Kamyon Üretiminden Sorumlu Teknik Direktör Gerald Jank ise Aksaray Kamyon Üretim Fabrikası'nın son teknolojinin kullanıldığını, fabrikanın dünyanın en iyi ticari araç fabrikalarından biri olduğunu söyledi.
Aksaray Kamyon Fabrikası'nda Alman teknolojisi ile Türk tutkusu ve emeğinin bir araya geldiğini, bunun da başarılarının sırrı olduğunu vurgulayan Jank, fabrika ve üretimle ilgili olarak ''Kamyon üretiminin yanında fabrikada komponent üretimi yapıyoruz. Burada kamyon yelpazesindeki tüm ürünler üretiliyor. Ağır kamyonlar, ategolar, Axsor modeli ve Unimog ile yeni üretilecek Actros üretimi yapılıyor. Komponent üretimi sadece Aksaray değil diğer fabrikalarda kullanılmak üzere ihraç ediliyor'' diye konuştu.
Aksaray Kamyon Fabrikası'nın geçmiş üretimlerine bakıldığında müthiş bir sıçrama yaptığını ifade eden Jank, şunları kaydetti:
''2001 yılında bin 600 ünite üretilirken, 2008 yılında 17 bin 300 kamyon üretimi yaptık. 2009 yılındaki kriz nedeniyle ciddi anlamda hacim ve satış kaybı oldu, üretim azaldı. Yine de başarılı bir yönetim sergiledik. 2009 yılındaki kriz, pazarı olumsuz etkilerken 2010 yılında pazar yeniden büyümeye başladı. Biz de pazar payımızı artırmaya başladık. Aksaray'daki üretim hacmimiz de artmaya başladı. Biz üretimin çok önemli bir kısmını ihraç ediyoruz. Bunların arasında Orta Doğu ve eski Sovyetler Birliği ülkeleri var. Yine Batı ve Doğu Avrupa'ya da ihracat yapılıyor. Şu anda kriz öncesindeki istihdam düzeyine geldik. 2010 yılında 400 yeni çalışan da aramıza katıldı.''
Mercedes Benz Türk'ün 2 binden fazla yerli sanayi kuruluşu ile çalıştığını belirten Jank, ''Toplamda 5 bin 597 parçayı yerli parçadan temin ediyoruz. Türk üretimi olan bir kamyon burada bir araya getirilip üretilmiştir. Aksaray fabrikamızın üretim süreçleri çok iyi. Her şey yolunda iken neden 5 yıl içinde 130 milyon avro yatırım yapıyoruz. Biz rekabet gücümüzü gelecekte daha da artırmak istiyoruz. Bunun için bize rekabet gücü verecek bazı alanlarda yatırım yapmamız gerekiyor. Burada en önemli faktörlerden bir tanesi elbette kalite. Kalite Mercedes Benz'in etiketi, imzası müşteriye olan vaadidir. Biz her gün kaliteyi temin etmek için gereken neyse onu yaparız'' şeklinde konuştu.
-SON TEKNOLOJİ ÜRETİM HOLÜ, ÇEVRE DOSTU BOYA VE BOYAMA TEKNİKLERİ-
Fabrikada yapılacak yeni yatırım planlamaları kapsamında en son teknoloji yöntemlerini kullanacaklarını ifade eden Jank, şunları kaydetti:
''Yeni yerleşim düzeni ile üretim süresi azalıyor, böylelikle maliyetler daha iyi kontrol edilebiliyor. Yepyeni bir üretim holü olacak, şasi montajı yenilenecek, boyahane yenilecek, üretim alanı yeniden düzenlenerek en son teknolojinin kullanıldığı üretim sistemleri getirilecek. Verimliliği artmış yalın süreçler kullanılacak. Yeni boyahane bölümünde kullanılan en son boyama teknolojilerini kullanmaya başlayacağız. Doğaya dost çevereye daha dost boyalar boyama yöntemleri kullanacağız. Bu yeni teknoloji sayesinde verimliliğimiz artacak, üretim zamanı düşüp kalitemiz artmış olacak. Bu önemli avantajlar getirecek. Kabin boyahanesinde su bazlı yeni bir boya kullanılacak. Özellikle üste kaplama da toza karşı geliştirilmiş bir koruma olacak.''
Millileştirme çalışmaları kapsamında Türkiye'deki kendi tedarikçilerinden temin edilen Türk malı parçaların Almanya'daki fabrikalarda kullanılmasını istediklerini anlatan Jank, ''2015 yılına kadar Türkiye'den Almanya'daki fabrikalara ihraç ettiğimiz komponent üretimimizi 3 kat artırmak istiyoruz. Kokpit ve Unimog şaselerinin burada üretilen parçalarını göndermek istiyoruz'' dedi.
Konuşmaların ardından Mercedes -Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Wolf-Dieter Kurz, Mercedes-Benz Türk Kamyon Üretiminden Sorumlu Teknik Direktör Gerald Jank, Mercedes-Benz Türk Kamyon Pazarlama ve Satış Müdürü Bahadır Özbayır gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Direktörler Kurulu Başkanı Wolf-Dieter Kurz, Actros'un ihracat pazarlarına Türkiye'den girmelerini kolaylaştıracağını belirterek, ''Asya ve Orta Doğu'ya ihracatı düşündüğümüzde Almanya'dan bu pazarlara kamyon satamıyorduk veya daha avantajlı satamıyorduk. Şimdi bölgesel avantaj nedeniyle Türkiye'den buralara daha rahat şeklide Actros satışı yapabileceğiz. Yeni pazarlara açılım olacak'' dedi.
Kamyon Pazarlama ve Satış Müdürü Bahadır Özbayır da Actros'un piyasada nasıl bir yer edineceğiyle ilgili bir soruya ''Axor Türkiye piyasasında hem 1. ve hem de 2. elde Cumhuriyet altını değerindeydi. Actros ise piyasaya Reşat altını olarak girecek'' karşılığını verdi.
Basın toplantısının tamamlanmasının ardından fabrikanın üretim holüne canlı bağlantı yapılarak, üretilen ilk Actros'un yapılan kalite kontrolün ardından banttan indirilip Kamyon Satış Müşteri Merkezi'ne kadar getirilmesi izlendi.
Mercedes-Benz Türk Kamyon Üretiminden Sorumlu Teknik Direktör Gerald Jank, ilk Actros'un anahtarını Kamyon Pazarlama ve Satış Müdürü Bahadır Özbayır'a teslim etti.