Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Hisarcıklıoğlu: Ağustos 2010 itibariyle 1 yılda 1,1 milyon kişiye istihdam sağlandı

Hisarcıklıoğlu: Ağustos 2010 itibariyle 1 yılda 1,1 milyon kişiye istihdam sağlandı

  • TOBB Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Özel sektörde Ağustos 2009 ile Ağustos 2010 arasında son bir yılda 1 milyon 100 bin kişiye istihdam sağlamış durumdayız" dedi

Giriş: 06 Aralık 2010, Pazartesi 09:00
Güncelleme: 06 Aralık 2010, Pazartesi 09:00

KONYA (A.A) - 04.12.2010 - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Su fiyatları 2009'dan bu yana sanayide yüzde 15 arttı. Elektrik yüzde 40 arttı, doğalgaz yüzde 30 düştü, benzin yüzde 28 arttı, LPG yüzde 17 arttı, mazot yüzde 35 arttı, brüt ücret yüzde 19 arttı. Gelin bunları konuşalım'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, İstanbul Sanayi Odası tarafından belirlenen Türkiye'nin ilk 1000 büyük sanayi kuruluşu arasında yer alan Konyalı firmalar ve Konya Sanayi Odası'nda (KSO) 35 yılını dolduran üyeler için Hilton Garden Inn Otel'de düzenlenen ödül törenine katıldı.

İlk 500'de Konya'dan 8 firmanın yer almasının önemli olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, Konya'nın her yıl gücünü artırdığını söyledi.

Konya'nın Türkiye için önemli olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, ''Türkiye, hızla küresel krizin etkilerinden sıyrılan nadir ülkelerden birisi. Milli gelir seviyemiz kriz öncesi dönemini yakalamış durumda, bu çok önemli. Yurt içi özel tüketimde kriz öncesini yakalamış durumdayız. Özel sektör yatırımlarında henüz daha kriz öncesi devreyi yakalayamadık. Eğer Türkiye gelişecekse, istihdam sorununu çözeceksek, özellikle özel sektör yatırımları teşvik edilmeli. Yukarı doğru bir hareket var ama bu yeterli değil. Sanayi sektörün de henüz kriz öncesi dönemi yakalayabilmiş değiliz'' diye konuştu.

-''155 ÜLKE İÇİNDE 126. SIRADAYIZ''

Milli gelirin, üretimin yukarı doğru çıkarken en önemli noktalardan birinin de özel sektörde çalışan sayısının artması olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

''Özel sektörde Ağustos 2009 ile Ağustos 2010 arasında son bir yılda 1 milyon 100 bin kişiye istihdam sağlamış durumdayız. Bunlar resmi rakamlar, gayri resmi rakamlar değil. Bu kriz döneminde krizden çıkan 14 ülkenin içinde 12. sıradayız, bundan büyük memnuniyet duyuyoruz. Ancak bizim hedefimiz hiçbir zaman arkamızdakiler değil, önümüzdekiler. Hedefimiz var. 2023 yılında dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi içinde olmak istiyoruz. Bu nedenle büyümemizi daha hızlandırıyor olmamız lazım. Bir rahatsızlığımız var. Türkiye dünyanın 16. büyük, Avrupa'nın da 6. büyük ekonomisi, ama maalesef Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Endeksi'nde 155 ülke içinde 126. sırada, bu bize yakışmıyor. İş yatırım ortamında 65, Uluslararası Rekabet Endeksi'nde 133 ülke içerisinde 61. sıradayız. Peki, bunların düzeltilebilmesi için ne yaptık? İşte, bizim hep ifade ettiğimiz yapısal reformları yerine getirmeliyiz. Türkiye rakiplerini hızla geçmek istiyorsa, bu tabloları 16. büyük ekonomiye yakışır seviyeye getirmeli. Bunun için de en önemli şey Avrupa Birliği. Gereksiz bir tartışma içindeyiz. AB Türkiye'yi alır mı almaz mı? Benim için hiç önemli değil. İster alsın, ister almasın. Benim için önemli olan, bana bir yol haritası lazım, endekslerde öne geçebilmek için. O yol haritasını çizmişler. Tekrar Amerika'yı keşfetmeye ihtiyaç yok, adamlar keşfetmişler.''

AB'nin vize konusunda çifte standart uygulamasını eleştiren Hisarcıklıoğlu, ancak AB'ye üye olma ve standartları yakalama noktasında kararlılığın sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

Alman veya Fransız vatandaşının devleti ile olan hukuku neyse aynı hakkı elde etmek istediğini belirten Hisarcıklıoğlu, ''Devlet noktasında bir hak varsa, o haktan sonuna kadar yararlanmalıyım. Ben olmadan devlet olmaz. AB'de hangi şartlarda bir sanayici mal üretiyorsa, ticaret yapıyorsa, aynı şartların, aynı standartların bana geliyor olması lazım. İşte o zaman dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına gireriz'' dedi.

-''GELİN BUNLARI KONUŞALIM''-

Sanayicilerin her zaman en önemli sıkıntılarını kur olarak gösterdiklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

''2009 başından yana kur ile TL arasındaki değerlenme yüzde 19 olmuş. 2001'den bu yana söylüyoruz, ama değişen birşey yok. Peki, hiç konuşmadığımız dile getirmediğimiz başka birşey var. Ne olur gözünüzü açın. Olmayacak duaya amin demeyin. Su fiyatları 2009'dan bu yana sanayide yüzde 15 arttı. Elektrik yüzde 40 arttı, doğalgaz yüzde 30 düştü, benzin yüzde 28 arttı, LPG yüzde 17 arttı, mazot yüzde 35 arttı, brüt ücret yüzde 19 arttı. Gelin bunları konuşalım. Sanayiciler olarak bunları konuşmalıyız.''

Tören, protokol üyelerinin İstanbul Sanayi Odası tarafından belirlenen Türkiye'nin ilk 500 ve ikinci 500 büyük firması arasına giren sanayi kuruluşu temsilcilerine plaketlerini vermesiyle sona erdi.

İSO'nun Türkiye'nin ilk 500 büyük sanayi kuruluşu arasına girme başarısı gösteren Konyalı firmalar şöyle sıralandı:

''Konya Şeker San. ve Tic. A.Ş, Eti Alüminyum A.Ş, Pakpen Plastik Boru ve Yapı Elemanları San. ve Tic. A.Ş, Konya Çimento A.Ş, Helvacızade Gıda ve İhtiyaç Maddeleri San. ve Tic. A.Ş, Ova un Fabrikası A.Ş, Hekimoğlu Un Fabrikası Tic. ve San. A.Ş, Akova Süt ve Gıda Mamülleri San. ve Tic. A.Ş.''