Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişme gösteren ekonomik veriler ve Avrupa Merkez Bankası'nın ülke borç krizlerinin akışını yavaşlatmak için sarfettiği efor ortamında, ABD hisseleri geçen hafta yükselerek, gösterge endekslerin son bir ayın en yüksek seviyesine çıkmasına neden oldu.

İnşaat harcamaları ve ikinci el konut satışlarının yatırımcıların  beklentilerini karşılaması nedeniyle Home Depot Inc. yüzde 8 yükselerek Dow Jones'ta en büyük kazancı gösteren hisse oldu. Goldman Sachs Group Inc. finans hisselerini tavsiye etmesinin ardından Bank of America Corp. ve JPMorgan Chase & Co. en az yüzde 5.6 yükseldi. Abercrombie & Fitch Co., mağaza satışları yükseldikten sonra, Temmuz ayından beri en büyük haftalık kazancını elde ederek yüzde 16 yükseldi.

The Standard & Poor's 500 endeksi yüzde 3 yükseldi ve 29 kasım - 3 aralık tarihleri arasında dört hafta içindeki en büyük kazancını alde ederek 1,224.71 seviyesine ulaştı. The Dow yüzde 2.6 ya da 290.09 puan artarak 11,382.09 seviyesine geldi. Endeks, 1-2 Aralık döneminde yüzde 3.2 yükselerek Temmuz ayından bu yana en büyük 2 günlük rallisini gerçekleştirdi.

"Avrupa'nın üstünde aniden ortaya çıkan ateş sönmeye başladı ve piyasalar da bunu olumlu algıladı" diyen 50 Milyar USD'dan fazla bir fonu yöneten Philadelpia'daki, Janney Montgomery Scott LLC'nin baş yatırım stratejisti Mark Luschini "Ekonomi üstündeki yangının zayıfladığını gösterir birçok işaret var, ama yine de ekonomi tamamen ateşten uzaklaştırılabilmiş değil. Piyasalar hala daha bazı aksaklıkalrın öznesi olmaya devam edecek" yorumunda bulundu.

Şirketlerin beklenenin üstünde kazanç açıklamasının ve FED'in faiz oranlarını baskılamak ve büyümeyi canlandırmak için Hazine tahvili alımlarının ikinci turunu duyurmasının ardından  The S & P 500; bu yılın en düşüğü olan Temmuz ayından beri yüzde 20 yükseldi.

Goldman Sachs'ın yatırım stratejisti David Kostin, ekonomik toparlanmanın ivme kazanması ile birlikte S&P 500'ün önümüzdeki yılın sonunda 1,450 seviyesine yükselebileceğini söyledi. Bank of America'dan David Bianco ise 12 aylık hedefini 1,350'den 1,400'e yükseltti.