Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD doları, Fed Başkanı Ben Bernanke'nin resesyonun yenilenmesi ihtimalinin çok düşük olduğunu açıklaması sonrası, son üç haftanın en düşük seviyesinden bir sıçrama gerçekleştirdi.

Dolar, bu hafta perşembe günü açıklanacak olan ve düşüş göstermesi beklenen ABD işsizlik başvuruları verisi öncesi, 16 önemli para biriminin 13'ü karşısında değer kazandı. Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları, ekonomistlerin her iki ülkenin merkez bankalarının bu haftaki toplantılarında faizleri değitirmesini beklememeleri ile birlikte, son dört iş gününde ilk kez düştü.

Credit Suisse Group AG'nin Tokyo branşındaki baş Döviz ekonomisti Koji Fukaya "Genel anlamda ABD ekonomisinin iyileşmekte olduğunu görüyoruz ve Bernanke'nin tahvil alım programını genişletebileceğini işittik" dedi ve "bu faktörler dolara destek olmalı" şeklinde görüş bildirdi.

Cuma günü, 15 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesi olan 82.53 yeni gören dolar, bugün Asya seansında 82.89 yen seviyesine yükseldi. Euro karşısında ise dolar, 1.3414 dolar seviyesinden 1.3344 dolar seviyesine yükseldi. Yen karşısında euro, 110.73 yenden 110.60 yen seviyesine geldi. Euro yen karşısında 2 Aralık'ta 111.19 yene kadar çıkarak, 29 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Bernanke, haftasonu bir TV kanalına yaptığı açıklamada, ABD'de işsizlik oranının normal seviyelere dönmesinin 4-5 yıl alabileceğini ve Fed'in 600 milyar dolarlık tahvil alım programını geniştebileceğini kaydetmişti.

Dolar endeksi geçen ay, Fed'in teşvik planının ABD ekonomisinde büyümeyi destekleyeceği beklentiler ile birlikte, mayıs ayından bu yana en keskin yükselişini gösterdi. Endeks bugün yüzde 0.2 yükselerek 79.499 seviyesine çıktı.