Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, selefi George Bush döneminde getirilen vergi indirimlerinin süresinin uzatılması konusunda muhalefetteki Cumhuriyetçilerle anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Obama, Demokratlar'la Cumhuriyetçiler arasında günlerdir devam eden tartışmalara atıf yaparak, çalışan ailelerin siyasi savaşın kurbanı olmasına izin vermeyeceğini söyledi. Yeni anlaşma kapsamında işsizlere yapılan ödemelerin de süresi uzatılacak.

Cumhuriyetçiler, vergi indirimlerinin yüksek gelir grubundakileri kapsamadığı gerekçesiyle iki gün önce ABD Senatosu'nda tasarıyı engellemişti.

Barack Obama, anlaşmada, kendisinin de benimsemediği bazı unsurlar olduğunu belirterek, buna vergi indirimlerinin ülkenin en zengin yüzde ikilik dilimini de kapsamasının dahil olduğunu söyledi.

Ancak ABD Başkanı Cumhuriyetçiler'le anlaşmaya varmanın, indirimlerin süresinin 1 Ocak 2011'de sona ermesine izin verilmesinden daha önemli olduğunu vurgulayarak, "vergileri artırmak, sıradan Amerikalılara büyük bir haksızlık olacaktı" dedi.

Beyaz Saray'da anlaşmayla ilgili açıklamalar yapan Obama, "vergi artışı ortalama bir amerikan ailesine yılda 3 bin dolara mal olacak, bir milyondan fazla kişi işsiz kalacaktı." diye konuştu.

ABD'de Kasım ayında işsizlik oranının yüzde 9,8'e yükseldiği açıklanmıştı.