Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Eker: Tarımsal üretim değerimiz 56 milyar dolara çıktı

Eker: Tarımsal üretim değerimiz 56 milyar dolara çıktı

Tarım Bakanı Eker ''Tarımsal üretim değerimiz 23 milyar dolardan 56 milyar dolara çıktı'' dedi

Giriş: 09 Aralık 2010, Perşembe 12:00
Güncelleme: 09 Aralık 2010, Perşembe 12:00

İSTANBUL (A.A) - 09.12.2010 - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, ''Türkiye tarımsal üretim değeri açısından dünyada 11. sıradan 8. sıraya yükseldi. Tarımsal üretim değerimiz 23 milyar dolardan 56 milyar dolara çıktı'' dedi.

Mehdi Eker, Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) tarafından 13'üncüsü düzenlenen AMPD Perakende Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Perakende Zirvesinin kendisi için ''tarım zirvesi'' niteliğinde olduğunu söyledi.

Perakende sektöründe alışverişe konu olan ürünlerin büyük bir kısmının tarım sektörü ile ilgili olduğuna işaret eden Eker, sektörde özellikle üretim safhasında yeni adımlar attıklarını kaydetti.

Eker, hazırlanan tarım envanteri ile Türkiye'de tarım yapılabilecek 26 milyon hektar arazide hangi tarımsal ürünün, hangi verimlilik düzeyi ile yetiştirilebileceğinin belirlendiğini aktararak Eker, şunları söyledi:

''İkinci adımımız, devletin verdiği üretim desteklerini bu yapı ile ilişkilendiriyoruz. Üretici herhangi bir il ve ilçede kendi istediği ürün için değil o modelde belirlenmiş ürün için destek alabilecek. Tarımda Türkiye biyo çeşitlilik alanındaki en zengin ülkelerden bir tanesi. 3 bin 900'ün üzerinde bitki türü var Türkiye'de. Bütün Avrupa kıtasında bu, 2 bin 400 civarında. Şu anda dünyanın en büyük 3'üncü tohum gen bankasını açtık. Gerektiğinde sanayici ve üreticinin kullanabilmesi için 68 bin çeşit tohum muhafaza ediliyor. Ayrıca, Türkiye'nin ulusal gıda referans laboratuvarını açtık. Şu anda Türkiye'de 40'ı bakanlığa ait olmak üzere 100'ün üzerinde laboratuvar var.''

Sektör ile ilgili rakamsal verilere de değinen Eker, tarım sektörün şu anda net ihracatçı konumunda olduğunu anlattı.

Bakan Eker, 11,2 milyar dolar ihracata karşılık sektörde 9 milyar dolarlık tarım ithalatı yapıldığın dile getirerek, bunun önemli bir kısmının tarımda kullanılmayan ham madde olduğunu belirtti.

Tarımı, tüketicileriyle birlikte bütün toplumu kuşatan aynı zamanda bir gıda bakanlığı olarak gördüklerini vurgulayan Eker, bunun için Bakanlığın adının ''Tarım ve Gıda Bakanlığı'' olarak değiştirilmesi yönündeki kanun teklifini, Bakanlığın tüm sektörel yapılanmasını öngören kanuni düzenlemeyi komisyonlardan geçirdiklerini ve TBMM'nin gündemine getirdiklerini anımsattı.

-TARIM SAHASINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR...-

Eker, Türkiye'nin, Avrupa Birliği ile gıda kalitesi, hijyen ve sağlıkla ilgili gıda faslını 30 Haziran'da müzakereye açtığını hatırlatarak, bunun Türkiye açısından çok önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Tarım sahasında çok sayıda doğru bilinen yanlışlar olduğunu, yanlış enformasyona dayalı tekrarlar bulunduğunu ifade eden Eker, ''İşte 'Türkiye'de tarım çok kötüdür'. 'Eyvah ne günlere kaldık, şunu da ithal ediyoruz' gibi... Bunlar doğru değil. İthalat yaptığımız doğrudur. Eğer siz başka ülkelere ihracat yapıyorsanız, ithalat yapmak durumundasınız da. Türkiye Cumhuriyeti'nde üzerinde tarım yapılabilecek 26 milyon tarım arazisinin her bir 2 bin 500 metrekaresinde hangi tarımsal ürünler hangi verimlilik düzeyi ile yetiştirilebilir, bu bilgiye sahibiz. Bu çalışma iki yılımızı aldı. 527 milyon data kullanıldı'' diye konuştu.

Mehdi Eker, ikinci adım olarak, devletin verdiği üretimle ilgili destekleri bu yapı ile ilişkilendirdiklerini dile getirerek, herhangi bir ilde bir üreticinin kendi istediği ürün için değil, o modelde verimlilik içerisinde üretilebileceği model ile belirlenmiş ürün ektiği takdirde destek verdiklerini, böylelikle kamunun kaynağının irrasyonel şekilde değil, verimlilikle ilişkili bir şekilde kullanmayı öngördüklerini ifade etti.

Türk tarım sektörünün bugün net ihracatçı bir sektör olduğunu vurgulayan Eker, ''Türkiye tarımsal üretim değeri açısından dünyada 11. sıradan 8. sıraya yükseldi. Aynı alanda daha az insan daha çok üretim yaptı son 8 yılda. Tarımsal üretim değerimiz 23 milyar dolardan 56 milyar dolara çıktı. Dünya Bankası'nın raporlarına göre tarımsal ekonomide büyüklük açısından Türkiye dünyada 8. sırada...'' dedi.

Eker, kendilerinin perakendecilik sektörü ile ilgili karşı karşıya kaldıkları sorunlar da olduğunu belirterek, kendilerinin, sektörün tüm paydaşları ile birlikte meseleleri çözmeye, bu konuda yapıcı işbirliği yapmaya hazır olduklarını söyledi.