Yılmaz: Gerektiğinde ek önlemleri devreye sokabiliriz
-
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2011 Para ve Kur Politikasını açıkladığı konuşmasında, Türkiye'nin hedeflerini aşmaya yaklaştığını belirtti
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2011'e ait para ve kur politikalarını açıkladığı konuşmasında öncelikle iç ve dış ekonomilerdeki genel görünüme değindi.
Gelişmiş ekonomilerdeki kırgınlığın devam ettiğini ve gelişen-gelişmiş ekonomiler arasındaki ayrışmanın daha da hızlandığına dikkat çeken Yılmaz, Türkiye'de Ekim ayından bu yana rezervlerin artırılmaya başlandığını belirtti.
Durmuş Yılmaz, uzun vadeli faizlerdeki düşüşün daha belirgin hâle geldiğini belirterek, risk priminin de kriz öncesine göre daha hızlı gerilediğini açıkladı.
"Cari açığın Orta Vadeli Program'da öngöeülen hedefleri aşma ihtimali gündeme geldi" diyen Merkez Bankası Başkanı, cari açığın 2011-2013 yılları arasında hedefleri aşabileceğini söyledi.
"GÖREVİMİZ FİYAT İSTİKRARI İLE SINIRLI DEĞİLDİR"
Finansal istikrar üzerine konuşan Durmuş Yılmaz, "finansal sistemde istikrarı sağlayacak tedbirleri almakla da görevliyiz. Temel görevimiz fiyat istikrarı ile sınırlı değildir" dedi.
Para politikası duruşunun sadece politika faizi değil, diğer araçlarla da belirlendiğini aktaran Yılmaz, alınan önlemlerle mevduat-yabancı sermaye girişinin vadesinin uzatılmasının hedeflendiğini, buna göre zorunlu karşılık oranlarının yabancı para için vadeye göre farklılaştırılabileceğini ifade etti.
"GEREKİRSE EK ÖNLEMLERİ DEVREYE SOKABİLİRİZ"
Merkez Bankası Başkanı, 2011'de TL mevduatta vade uzatma için yeni bir çalışma içinde olduklarını belirtti. Kamu tasarruflarının artırılmasının önemine dikkat çeken Yılmaz, gerektiğinde ek önlemlerin devreye sokulabileceğini de ekledi.
"DAHA DÜŞÜK ENFLASYON HEDEFLERİ GÜNDEME GELEBİLİR"
Enflasyona ilişkin "orta vadeli enflasyon hedefinin yüzde 5 olarak belirlendiğini" açıklayan Merkez Bankası Başkanı, 2013 enflasyon hedefinin de yüzde 5 olduğunu, ancak daha düşük enflasyon hedeflerinin de gündeme gelebileceğini duyurdu.
Durmuş Yılmaz, "işlenmemiş gıda fiyatındaki değişiklikler enflasyonda oynaklığı artırıyor. Enflasyon hedefinin yüzde 2'den fazla şaşırması hâlinde önlemler alınabilir" ifadelerini kullandı.
"DÖVİZ SATIM İHALELERİ YAPABİLİRİZ"
Döviz politikalarıyla ilgili olarak, dalgalı kur rejiminin devam edeceğini, bir kur hedefinin bulunmadığını belirten Merkez Bankası Başkanı, "alım ihaleleriyle döviz rezervi biriktirmeye devam edeceğiz. 3 Ocak'tan itibaren döviz alım ihalelerinde bankaların opsiyon hakkı kalmayacak. Döviz ihalelerinde alım tutarı 40 milyon dolardan 50 milyon dolara çıkarılacak" dedi.
2010 yılında alım ihaleleriyle 14.1 milyar dolar rezerv biriktirildiğini açıklayan Yılmaz, döviz piyasasında dalgalanma hâlinde, döviz satım ihaleleri yapılabileceğini belirtti.
"ZORUNKU KARŞILIKLAR DAHA AKTİF KULLANILABİLİR"
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yabancı para zorunlu karşılıklarının daha aktif kullanılabileceğini ve zorunlu karşılığa tabi yükümlülüklerin kapsamının genişletilebileceğini söyledi.
Zorunlu karşılıklar ile likidite yönetimi stratejisinin etkin şekilde kullanılacağını vurgulayan Yılmaz, likiditenin sistem içindeki dağılımının da karar alınırken dikkate alındığını ifade etti.
"Para tabanı artışı likidite koşullarını destekleyecek" diyen Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:
"Piyasa likidite açığı 2011'de makul düzeylerde devam edecekti. Döviz alım ihaleleri sürdükçe likidite açığı makul düzeyde devam edecek. "
2001 krizinin Merkez Bankası bilançosundaki izlerinin silindiğini beklirten Durmuş Yılmaz, 2.5 milyarlık DİBS alım programmını açıklamayı planladıklarını, Mayıs, Ağustos, Ekim ve Kasım'da yapılacak geri alım ihaleleriyle, 2011'de toplamda 2.5 milyar liralık tahvilin geri alınacağını duyurdu.
"NE YAPTIĞIMIZI GAYET İYİ BİLİYORUZ"
Piyasaların uyumlaştırılması için faiz kararının saat 14'e alındığının haberini de veren Yılmaz, faiz kararının etkilerini gün içinde görmek istediklerini söyledi ve ekledi: "Neyi, ne için yaptığımızı gayet iyi biliyoruz."
Merkez Bankası Başkanı konuşmasının ardından soruları yanıtladı.
Yılmaz, Merkez Bankası'nın politika duruşunda herhangi bir değişiklik olmadığını ve fiyat istikrarının içinde hem fiyat istikrarı, hem de büyümenin olduğunu ve bankanın kendisine seçtiği yeni bir hedefi olmadığını dile getirdi.
Diğer kuruluşların da elinde araçlar olduğunu söyleyen Yılmaz, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu'nun (BDDK) aldığı önlemlerin de TCMB'nin kararlarını desteklediğini söyledi.
"SİYASİ BİR TELKİN SÖZ KONUSU DEĞİL"
Son faiz indiriminin siyasi bir içeriği olup olmadığı yönündeki soruya ise Durmuş Yılmaz, "kararımızı alırken siyasi bir telkin söz konusu değil. Bizi kaygılandıran gelişmeler Euro Bölgesi'ndeki gelişmeler ve AB'nin tutumu" dedi.
"KARAR OYBİRLİĞİYLE ALINDI"
"Borç yapılandırmasıyla gelen paranın borç ödemede kullanılmasını bekliyoruz" diye konuşan Yılmaz, borcun milli gelire oranının azaltılmasını beklediklerini ifade etti.
Sıcak para girişinin önlenmesine ilişkin olarak da, tobin vergisinin Türkiye'nin politika araçları arasında olmadığını belirtti.
Son olarak, faiz indirimi kararının oybirliğiyle alınıp alınmadığına dair soruya cevap veren Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, kararın oybirliğiyle alındığını, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Erdem Başçı'nın sunumunu herkesin bilgisi dahilinde yaptığını söyledi.
2011 yılının ilk Para Politikası Kurulu 20 Ocak tarihinde yapılacak.