Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Yılmaz: Fiyat istikrarından vazgeçmiyoruz

Yılmaz: Fiyat istikrarından vazgeçmiyoruz

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Bloomberg HT Ekonomi Direktörü Kerem Alkin'in canlı yayında sorularını yanıtladı

Giriş: 28 Aralık 2010, Salı 09:28
Güncelleme: 28 Aralık 2010, Salı 09:28

TCMB Başkanı Durmuş Yılmaz, Bloomberg HT Ekonomi Direktörü Kerem Alkin ve Bloomberg HT Ekonomi Editörlerinden Kerim Karakaya'yı Ankara'da ağırladı.

İlk sorusunu, Merkez Bankası'nın faiz indirim kararının yurt dışında algılanışının farklı olduğu ve bunun etkilerine ilişkin soran Kerem Alkin'i yanıtlayan Yılmaz, öncelikle fiyat istikrarından vazgeçmediğinin altını çizerek, enflasyonla mücadelenin devam ettiğini belirtti.

"Fiyat istikrarının oluştuğu makro çerçeve tehdit altındaysa, istikrar olamaz" diyen Merkez Bankası Başkası, fiyat istikrarının boşlukta cereyan etmediğini ifade etti. Durmuş Yılmaz, finansal istikrarın varolması hâlinde farkedilmediğine dikkat çekerek, bunun ancak olmadığı zaman hissedilen bir konu olduğunu söyledi.

Finansal istikrarın, fiyat istikrarının vazgeçilmez bir nitelikte olduğunu belirterek, "finansal istikrar için de toplumdaki borçluluk oranı sürdürebilir olmalı" dedi.

"SÜRDÜRÜLEBİLİR BORÇ ORANI HEDEFLİYORUZ"

Avrupa'daki krize de artan borçlanmanın sebep olduğunu vurgulayan Durmuş Yılmaz, TCMB'nin bu örneği de göz önünde bulundurarak, sürdürülebilir bir borçluluk oranını sağlamayı hedeflediğini söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, ekonominin bir bütün olduğunu ve tüm kurumların uyumlu çalışmasının önemli olduğuna değindi.

Dünyada konuşulmaya başlayan enflasyon riskiyle, gelişmekte olan ülkelerdeki merkez bankaları faiz artırmaya ve parasal sıkılaştırma programlarını uygulamaya başladı. Bu sebeple TCMB'nin faiz indiriminin, parasal sıkılaştırma mı, yoksa gevşeme mi olduğu konusunda bir algı farklılığı yaşanıyor.

"BİZ YABANCI YATIRIMCIYA UZUN VADE MESAJI VERİYORUZ"

Bu uygulama ve algı farklılığına ilişkin soruyu yanıtlayan Durmuş Yılmaz, ülkeden ülkeye aynı merkez bankası politikalarını uygulamanın imkansız olduğunu aktararak, enflasyon mücadelesinde hiçbir değişikliğin söz konusu olmadığını aktardı.

"Fiyat istikrarı için alınması gereken önlemleri almayı sürdürüyoruz" diyen Merkez Bankası Başkanı, enflasyonun seyrinin orta vadeli hedeflerine uygun düştüğünü de ekledi.

Türkiye'nin hâla daha düşen enflasyon ortamında olduğunu hatırlatan Yılmaz, yine de temkinli olmanın önemini belirtti ve "faizleri aşağıya çekerek, yabancı sermayeye uzun vade mesajı verdik" dedi.

"Alınan önlemlerin sıkılaştırıcı yönde planlandığını, BDDK kararının da bunu desteklemesine yönelik alındığını" ifade eden TCMB Başkanı, "biz makro ekonomik veriler çerçevesinde bu kararları aldık. Ancak bu her seferinde faiz indirimine gideceğimiz anlamına da gelmiyor" diyerek konuya açıklık getirdi.

Merkez Bankası'nın hedefinin para politikasının daraltıcı olması yönünde olduğunun bir kez daha altını çizen Yılmaz, munzam karşılık oranlarıyla birlikte verilen faiz indirim kararıyla da bunun amaçlandığına dikkat çekti.

Kerem Alkin'in piyasa oyuncularının, MB'nin kararlarını anlayabilmesi için nelere dikkat etmesi gerektiğine ilişkin sorusunu ise, Durmuş Yılmaz, piyasaların hareketi, akımlar ve verilere bakmanın yeterli olduğunu söyleyerek, "tüketici kredilerini biz yakından takip ediyoruz" şeklinde yanıtladı.

"MERKEZ BANKASI'NIN BELİRLİ BİR KUR HEDEFİ YOK"

Türk Lirası'ndaki olası bir değerlenmenin yeni yıla yetişip yetişmeyeceği, piyasaların bir diğer sorusu olarak gündeme geliyor. Merkez Bankası Başkanı, bu konuya da açıklık getirerek, kur politikasına değindi ve "herhangi bir kur hedefimiz yok" dedi.

"Döviz alım ihaleleriyle döviz rezervlerimizi güçlendirmeyi hedefliyoruz" diyen Yılmaz, "döviz alım ihalelerindeki fon akımlarına bakarak karar veriyoruz. Aldığımız kararlarla kısa vadeli döviz piyasadan çıkmış durumda" ifadelerini kullandı.

"AŞIRI BORÇLANMAYIN MESAJI VERMEYE ÇALIŞIYORUZ"

Tekrar borçlanma konusuna geri dönen Başkan Durmuş Yılmaz, İrlanda örneğini vererek, yüksek borca dikkat edilmesi ve bankalar ile şirketlerin sürdürülebilir oranlarda büyümesi gerektiğini söyledi ve ekledi: "Aşırı borçlanma yapılmaması gerektiği mesajını vermeye çalışıyoruz."

"Sürdürülebilirlik" vurgusunu sıkça yapan Yılmaz şöyle konuştu:

"Kredi genişlemesi olduğu zaman kızmıyoruz, sistemin sağlığına bakıyoruz. Biz, kredi vermeyin, ekonomi büyümesin de demiyoruz; ancak sürdürülebilirlik önemli. Cari açık/GSYF oranının yüzde 6.3'ün üzerine çıkması istikrarı tehdit eder."

"KONTROL ÖNEMLİ; HEDEF KOYMAK YANLIŞ"

Cari açık hedefinin konulmasının da piyasaları tehdit edebileceğini belirten TCMB Başkanı, "kontrol önemli, hedef koymak yanlış" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, sistemde kaynağın doğru şekilde dağılması için yapabileceklerin bulunduğuna dikkat çekerek, küçük ölçekli bankalardan büyüklere mevduat kayışı olursa müdahale edebileceklerini aktardı.

"ÖNCELİKLE SONUÇLARI GÖRMEK GEREKİYOR"

Bloomberg HT Ekonomi Editörlerinden Kerim Karakaya'nın, piyasa oyuncularının Swap operasyonlarına ilişkin soruları bulunduğuna değinmesi üzerine, Durmuş Yılmaz, swap işlemlerine de zorunlu karşılık getirilebileceğini belirterek, yeni adımlar atmak için öncelikle alınan kararların sonuçlarının görülmesi gerektiğini ifade etti.

"Ekonominin sağlığını ve herkesin para kazanmasını istiyoruz" diyen Yılmaz, ancak tüketicinin korunması ile ilgili bir yetki ya da görevlerinin bulunmadığını söyledi.

Merkez Bankası Başkanı, enflasyon hedeflerinden uzaklaşılırsa, kredibilite sorunu yaşanabileceğine dikkat çekerek, vergi gelirlerindeki artışın borç ödemede kullanılmasının yerinde olacağını belirtti.

"NOT ARTIŞI GEÇ BİLE KALDI"

Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin notunu artırabilme ihtimalini de değerlendiren TCMB Başkanı Yılmaz, reformlara devam edildiği sürece, not artışı ihtimalinin de yüksek olduğunu ifade etti ve ekledi: "Türkiye'nin kredi notu artmalı, karar zaten gecikmiş durumda."

Bir sonraki merkez bankası başkanının piyasalar tarafından test edileceğine dikkat çeken Durmuş Yılmaz, "yeni başkan büyük teste tabi tutulmayacak bir isim olmalı" diyerek sözlerini sonlandırdı.