Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkan Yardımcısı John Lipsky, ABD'de kamu finansmanının önümüzdeki birkaç yıl ABD'li siyasetçiler için 'büyük bir sorun' olacağını söyledi.

Denver'da katıldığı bir konferansta ABD'nin dünya ekonomisindeki rolü üzerine değerlendirmelerde bulunan John Lipsky, ülkenin kamu maliyesinin karşı karşıya olduğu zorlukların hafife alınmaması gerektiğini belirtti. Mali politika düzenlemeleri için ufak bir 'fırsat penceresi' olduğunu ifade eden Lipsky, ABD'nin bundan gerektiğince yararlanması gerektiğini dile getirdi.

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, bu hafta yasa koyucuların 2011'in ilk çeyreğinde federal borçlanma limitini 14.29 trilyon dolara çıkarması gerektiğini aksi takdirde borç konusunda temerrüt riskini göz alması gerektiğini söylemişti. 2010 mali yılının 30 Eylül'de sona eren haftasında ABD'de bütçe açığı 1.3 trilyon dolardı. ABD Başkanı Obama'nın düzenlediği ve yıllık bütçe açığını 2015'te 400 milyar dolara düşürmek için geçen ay yapılan görüşme başarısız olmuştu.

"Mali düzenleme ABD'li siyasetçiler için en büyük zorluklardan biri olacak" diyen Lipsky, 'ağır işleyen ekonomiyi canlandırmak için mali ve parasal politikaların sürmesi gerektiğini ancak bu politikaların ardında 'yüksek borç mirası' bıraktığını da sözlerine ekledi.

Çalışma Bakanlığı verilerine göre ABD'de Aralık ayında istihdam 103,000 artarak Bloomberg'in 150,000 olan medyan tahmininin gerisinde kalmıştı. Bu rakam, Fed Başkanı Ben Bernanke'nin 'İş gücü piyasasının tamamen düzelmesi 4-5 yıl alabilir' görüşünü doğrular nitelikteydi.