Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Enerji Bakanlığı'nın dünyanın en büyük tüketicisi olan ülkede ham petrol stoklarının yedinci haftada düştüğünü açıklaması beklenen verileri öncesinde New York'ta petrol fiyatları yükseldi.

Yarınki veriler öncesinde Bloomberg'in yaptığı araştırmaya göre, geçen hafta Alaska boru hattının kapatılması ve ABD ithalatının düşmesi sonrasında stoklar düşebilir. Yatırımcıların zayıflayan dolar karşısında kontrat satması da petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

Tokyo'daki Newedge'te broker olan Ken Hasegawa, "Talep iyileşme gösteriyor ve stoklar da yavaşça düşmeye başlayacak" dedi.

Şubat konratın varili Nymex elektronik işlemlerde 57 sent veya yüzde 0.6 artışla 91.95 dolardan işlem gördü ve Singapur'da 91.70 dolardaydı. Dün kontrat, 16 sent gerileyerek 91.38 dolarla 11 Ocak'tan beri en düşük seviyeye inmişti. Fiyatlar, geçtiğimiz yıl yüzde 16 yükseldi. Şubat kontratının vadesi yarın doluyor. Daha aktif işlem gören Mart kontratın varili ise 45 sent yükseldi ve 92.76 dolar oldu.

Mart vadeli Brent tipi ham petrolün fiyatı Londra ICE Futures Europe'da 26 sent ya da yüzde 0.3 artışla 98.06 dolar oldu. Fiyatlar, ABD Merkez Bankası Fed'in faiz oranlarını artırmaktan vazgeçeceğine dair spekülasyonun Döviz ile fiyat biçilen emtialara talebi artırmasıyla da yükseldi.

ABD para birimi, dün New York'ta euro karşısında 1.3887 dolardan 1.3496 dolar seviyesine geldi.