Halka açılmak futbol kulüplerine yaramadı
Fenerbahçe Spor Kulübü, 11 Ocak'ta halka açık olan Sportif AŞ şirketinin hisselerini gönüllü çağrı sistemiyle geri çağırırken Habertürk Gazetesi yazarı İbrahim Haselçin, yatırımcıların bu çağrıya uymayıp beklemesini söyledi
Gazete Habertürk yazarı İbrahim Haselçin ve NBG Private Equity Türkiye Direktörü Mete İkiz, futbol kulüplerinin yanlış halka arzına dair Bloomberg HT'ye değerlendirmelerde bulundu.
Gazete Habertürk yazarı İbrahim Haselçin, BJK dışındaki diğer 3 kulübün halka açılımının yanlış olduğunu belirterek bu konuda kulüplerin yapacağı en doğru şeyin BJK modeline dönmek olduğunu söyledi. Haselçin, "3 büyük kulübün BJK modeline dönmesi gerekli. Bu da, profesyonel futbol takımlarının olduğu gibi tüm malvarlığı ve borçlarıyla şirketleştirme modelidir" dedi.
"FENERBAHÇE SPORTİF AŞ İLE BİRLEŞİRSE ZORUNLU ÇAĞRIYA DÖNECEK"
Fenerbahçe'nin ilan ettiği gönüllü çağrıyı zorunlu çağrıyla karıştırmamak gerektiğini hatırlatan Haselçin, her şirketin gönüllü çağrıda bulunabileceğini ifade ederek, "Hissedarlar bu çağrıya dilerse uymayabilir. Ama yarın Fenerbahçe Sportif AŞ, futbol AŞ ile birleşirse ki birleşecek gibi görünüyor, o zaman gönüllü çağrı zorunlu çağrıya dönecek" dedi.
NBG Private Eqity Türkiye Direktörü Mete İkiz ise, dünyada kulüplerin halka arzında tek bir model olduğunu, bunun BJK'nin de uyguladığı ve gelir giderin tek bir yapı içinde olduğu İngiliz modeli olduğunu ifade etti. İkiz, Galatasaray'ın yanlış halka arzını, "Galatasaray'ın halk modelini kuran AIG isimli bir private equity fonu. Şirketi kurarken nasıl çıkacağına baktığında GS kulübün çok borçlu olduğunu görüyor ve 'Sportif AŞ' adında yapı kurarak tüm gelirleri buraya koyuyor. Halka arzı gelir üstünden yaratan şirkete yaparak bunu bireylerden ziyade yabancı kurumsal yatırımcıya satmayı düşünüyor" diyerek açıkladı.
Olmaması gereken bir modelin halka arz edildiğini belirten İkiz, "4 sene kadar sonra AIG ile olan sorunlardan dolayı Unit İnternational tarafından alınan hisseler GS adına ikinci halka arzla yine kurumsal yöneticilere satıldı. Halka açıklık oranı yüzde 37.05'e çıkınca GS için çanlar o zaman kötü anlamda çalmaya başladı" dedi.
"FENERBAHÇE'NİN GÖNÜLLÜ ÇAĞRISI KONUSUNDA YATIRIMCILAR ACELE ETMESİN"
Fenerbahçe'nin 200 milyon dolar değerinden halka açıldığını belirten Haselçin ise, kulubün 11 0cak'taki gönüllü çağrısına hiçbir yatırımcının uyacağını düşünmediğini söyledi. Haselçin, "Eğer Fenerbahçe yarın şirketlerini birleştirmeye kalkarsa fiyatlar daha da yukarı gidecek. Bu nedenle yatırımcılar acele etmesin" dedi.
Spor kulüpleri halka açıldıkları günden beri borsada değerlerini 5'e katladı. Sene başından bu yana GS yerinde kalırken, BJK yüzde 25'lik prim yaptı. FB ise yüzde 19'da kaldı. Haselçin, bu verinin üzerine BJK'nın öz kaynaklarının eksi 66 trilyonda olduğunu hatırlatarak, "Başka bir şirket olsaydı bugüne kadar feshini isterlerdi. Hala bu şirketin bu kadar büyük değere nasıl ulaştığını anlamak güç. Bu fiyatların iktisadi rasyonelliği yok" diyerek eleştiride bulundu. Halka arzın kulüpleri kurumsallaştıramadığını belirten Haselçin, bu arz modellerinin mutlaka değişmesi gerektiğini yineledi.
"3 BÜYÜK KULÜBÜN BÖLGESEL GÜÇ OLMA STRATEJİSİ GÜTMESİ LAZIM"
Türkiye'de kulüplerin gelirlerinin 2 katı borcu olduğunu dile getiren İkiz, kulüplerin sırtını yayın gelirlerine bağladığını ifade ederek, ek gelir yaratmadıklarını söyledi. İkiz, "3 büyük kulüpler artık bölgesel güç olma stratejisi gütmeli. Dolayısıyla buralara odaklanıp gelirleri yukarı çekmeleri lazım. Böyle olursa büyük starları da transfer edebilirsiniz" diye konuştu.