Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Doların değer kaybının alternatif yatırım aracı olarak altına olan talebi artırmasıyla metal, iki gün ard arda yükselişini sürdürdü. Platin de 2008'den beri en yüksek seviyeye çıktı.

ABD'de istihdam ve emlak piyasalarındaki iyileşmenin Fed'in borçlanma maliyetlerini artırmasını engelleyeceğine dair spekülasyonla Amerikan para birimi, ana para birimlerinin oluşturduğu sepet karşısında 8 haftanın en düşük seviyesine indi. Altın, geçen yıl Fed'in gösterge faiz oranını rekor seviyede tutmasıyla yüzde 30 yükselmişti.

Chicago'daki LaSalle Futures Group'ta metal trader'ı olan Matthew Zeman, "Altın doların zayıflamasıyla yükseliyor. Fed, gördüğümüz verilere dayanarak oranları arttırmayabilir" dedi.

Şubat vadeli altının onsu New York Comex piyasasında 1.10 dolar kazançla 1,369.30 dolardan işlem gördü. Önceki 2 hafta yüzde 4.3 düşen metal, dün yüzde 0.6 tırmandı.

Dünkü Ticaret Bakanlığı verilerine göre, ABD'de konut başlangıçları geçen ay yüzde 4.3 düşüşle 529 bin olarak Ekim 2009'dan bu yana en düşük seviyeye indi. Bugün açıklanacak işsizlik başvurularının da geçtiğimiz haftaki 3.88 milyondan 8 Ocak'ta sona eren haftada 3.9 milyona çıkması bekleniyor.