VOB'da opsiyon dönemi
VOB GM Dönmez, VOB'da opsiyonlar açılmadan vergilendirme şeklinin netlik kazanması gerektiğini açıkladı
İSTANBUL (A.A) - 20.01.2011 - Medine Taşdelen Yıldırım - Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez, VOB'da opsiyonlar açılmadan opsiyonun nasıl vergilendirileceğinin netlik kazanması ve opsiyon sözleşmelerinin primi üzerinde herhangi bir verginin olmaması, işlem hacmi oldukça elde edilen komisyonlar üzerinden vergi geliri sağlanması gerektiğini bildirdi.
Dönmez, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) VOB'da opsiyon işlemlerinin başlamasına yönelik girişimlerine ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, VOB'da hissesi bulunanların hisselerinin bir kısmını İMKB'ye satması konusunda ortaklar olan TOBB, İzmir Ticaret Borsası ve bankaların tutumlarının önemli olduğunu söyledi.
VOB olarak opsiyon işlemlerine Nisan ayında başlayacakmış gibi hazırlandıklarını belirten Dönmez, ''Bizim açımızdan bir problem yok. Biz SPK izin verirse opsiyonları açacağız. Planımız, Nisan ayında opsiyonları açmak. Biz çalışma arkadaşlarımızla birlikte var gücümüzle opsiyonları açalım diye uğraşıyoruz'' şeklinde konuştu.
Opsiyon işlemleri için testlerin devam ettiğini ifade eden Dönmez, geçtiğimiz Aralık ayında üyelere sistemle ilgili bazı dokümanlar gönderdiklerini, yakında da sistemin üyeler tarafından teste açılacağını söyledi.
-''GELİR İDARESİ VE MALİYE BAKANLIĞI İLE GÖRÜŞÜYORUZ''-
Opsiyonlara ilişkin vergi mevzuatına dikkati çeken Dönmez, şöyle devam etti:
'Vergi mevzuatında bir belirsizlik olduğunu düşünüyoruz. Opsiyon sözleşmelerine ilişkin gerekli değişikliklerin yapılması gerekiyor. Gelir İdaresi ve Maliye Bakanlığı ile görüşüyoruz. Derdimizi anlatıyoruz, sonuçta onlar karar verecek. O tarafta bir anlayış gördüğümüzü söyleyebilirim. Görüşmelerimizde opsiyon işlemlerindeki vergileme konusunda, yani BSMV ve KDV'ye dair mevcut düzenlemelerin netleştirilmesi gerektiğini ilettik. Yoruma açık olmayan net düzenlemeler olması lazım. Şu andaki düzenlemeler yoruma açık. Bu nedenle yanlış anlamalara neden olabilir. Opsiyonlar açılmadan, opsiyonun nasıl vergilendirileceği netlik kazanmalı. Opsiyon sözleşmelerinin primi üzerinde herhangi bir verginin (BSMV) olmaması gerekiyor. İşlem hacmi oldukça elde edilen komisyonlar üzerinden vergi geliri sağlanmalı. Yurt dışı piyasalarla rekabet için de vergi düzenlemelerin net ve adil olmasında fayda var.''
-''GÜNLÜK 3-4 MİLYAR DOLARLIK İŞLEM HACMİNE ULAŞABİLİR''-
Opsiyon sözleşmelerinin başlamasından sonra birkaç yıl içinde en az vadeli işlem sözleşmeleri kadar işlem hacmine ulaşmasını öngördüklerini dile getiren Dönmez, VOB'da 2010 yılında 430 milyar dolarlık işlem hacmi olduğunu hatırlattı.
Çetin Ali Dönmez, bu sene opsiyonlarla birlikte işlem hacminin artacağını ifade ederek, ''İlk sene için birşey söylemek zor. Ancak başarıya ulaşmış bir VOB, şu andaki trend devam ederse birkaç yıl sonra günlük 3-4 milyar dolarlık işlem hacmine ulaşabilir'' dedi.
-''YABANCININ VARLIĞI YERLİNİN İŞTAHINI ARTIRIYOR''-
VOB'a yabancı ilgisine de işaret eden Dönmez, ''İlgi, güveni gösteriyor. İşlem hacminde yabancıların payı yüzde 10-15 civarında. Her ne kadar yabancı yatırımcının işlem hacmi yüzde 10-15 olsa da varlığı, yerlinin iştahını artırıyor. Tutulan pozisyonlara bakıldığında yabancı yatırımcılar, VOB'daki pozisyonların yarısına yakınını tutuyorlar'' şeklinde konuştu.
Dövize dayalı vadeli işlemler sözleşmelerinin de gelişmesini istediklerini dile getiren Dönmez, bunun kur riski yönetimi ve Türkiye'nin rekabet gücü açısından çok önemli olduğunu, bu yöndeki çalışmalara devam ettiklerini, TOBB ve şirketlerle birebir görüşmeleri sürdürdüklerini anlattı.