Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Daha önce yüzde 2.4 düşerek 1.5801 dolar olan Mart vadeli kontrat, ICE Futures US'de yüzde 1.2 kadar yükselişle 1.6384 olarak rekor seviyeye çıktı. Kontrat Tokyo'da 1.6250 dolardan işlem görerek altıncı gününde tırmandı.

Sydney'deki Rabobank Groep NV'de analist olan Tracey Allen, "Çin'in koton ticaretindeki büyüme, piyasayı yeni fiyatlandırmaya itiyor. Eğer hisselerde bir revizyon olur veya küresel talepteki büyüme yavaşlarsa fiyatlarda ılımlı seyir görebiliriz" dedi.

Çin'de ekonomik büyümenin tekstil sanayindeki talebi artırması ve olumsuz hava şartlarının ürün kalitesine zarar vermesiyle ülkede 2010 yılında pamuk ithalatı yüzde 86 arttı. İthalat, geçen yıl 2.84 milyon metrik ton olarak gerçekleşti. Bloomberg'in verilerine göre bu rakam 2006'daki 3.47 milyon tonluk ithalattan beri en yüksek rakam.

Central Shoji Co.'da broker olan Toshimitsu Kawanabe, kısa dönemde çok fazla yükselmesi nedeniyle piyasanın Çin Yeni Yılı'ndan önce pozisyonları kapatabileceğini söyledi. Kawanabe, "Çin'in enflasyonu soğutmak için adım atacağı spekülasyonuyla birçok emtia da düşüş baskısında" dedi.

South China Morning Post adlı gazete bugünkü bir makalede, Çin'in bankalar için zorunlu karşılık oranlarını arttıracağını ve bankaların yeni kredileri onaylamasını geçici olarak durdurma kararı alabileceğini belirtti.