Bloomberght
Bloomberg HT Haberler TİSK: Merkez Bankası ekonominin ısındığına işaret ediyor

TİSK: Merkez Bankası ekonominin ısındığına işaret ediyor

  • TİSK, Merkez Bankasının uyguladığı politikalarla yeterince ısındığını ve harcamaların düşürülmesi gerektiğine işaret ettiğini kaydetti

Giriş: 27 Ocak 2011, Perşembe 12:22
Güncelleme: 27 Ocak 2011, Perşembe 12:22

ANKARA (A.A) - 27.01.2011 - Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Merkez Bankasının uyguladığı politikalarla yeterince ısındığını ve harcamaların düşürülmesi gerektiğine işaret ettiğini kaydetti.

TİSK Aylık Ekonomi Bülteni yayımlandı. ''Büyümenin Finansmanı ve İstihdam Ekonominin Odak Noktaları Oldu'' başlıklı bültende, 2011 yılının dünya ekonomisinde yaşanan önemli sorunlarla başladığı, ABD ve Çin arasındaki ihracat rekabetinin, dünyada kur savaşlarını tetiklediği belirtildi.

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde ekonomide toparlanma görüldüğüne işaret edilen bültende, ''Tahminlerimize göre Türkiye Ekonomisi 2010 yılını yüzde 7 civarında bir büyüme oranı ile tamamlayacak'' denildi.

Büyümesi önemli ölçüde kısa vadeli sermaye hareketleri ile finanse edilen Türkiye'de Merkez Bankasının bu sermaye üzerine kısıtlama koyma politikalarının ''Ocak ayına damgasını vurduğu'' ifade edilen bültende, bu anlamda 2011 yılında Türkiye'nin büyümesini nasıl finanse edeceğinin takip edilecek temel olgular arasında yer alacağı belirtildi.

-PARA VE MALİYE POLİTİKASI-

Bültende, Merkez Bankasının cari açık düzeyindeki artışın kısa vadeli sermaye hareketleri ile finanse edilmesinin yaratabileceği olumsuz sonuçlar nedeniyle Aralık 2010'da başladığı aktif para politikası ile faiz oranlarını düşürürken, zorunlu karşılık oranlarını artırmaya devam ettiği kaydedildi.

Merkez Bankasının faiz oranındaki düşüşün yaratabileceği yurt içi kredi genişlemesini engellemek için 24 Ocakta zorunlu karşılık oranlarında önemli oranda yükselişe gittiği de belirtilen bültende, ''TCMB uyguladığı bu politika ile ekonominin yeterince ısındığına ve harcamaların düşürülmesi gerektiğine işaret etmektedir. Bu politikanın etkilerini 2011 yılı ilk çeyreği büyüme oranında görebileceğiz'' denildi.