Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesi için polisle göstericilerin çatışması sonucu vadeliler yüzde 1.7 kadar tırmandı. Enerji Enformasyon İdaresi'ne (EIA) göre, 2009 yılında 1 milyon varile yakın petrol, Süveyş Kanalı'ndan Mısır yoluyla Avrupa'ya ve diğer ülkelere aktarılıyor.

Melbourne'deki National Australia Bank'ta enerji ekonomisti olan Ben Westmore, Mısır'daki endişelerin emtia fiyatlarında ve finansal piyasalarda önemli rol oynadığını belirtti. Westmore, "Süveyş Kanalı'na yakınlığı ve petrol üretimine kısıtlamalar gelebileceği ihtimali, ham petrol fiyatlarına büyük etki yapıyor" diye konuştu.

Mart vadeli ham petrol Nymex elektronik işlemlerde 1.53 dolar kadar yükseldi ve Singapur'da 89.92 dolardan işlem gördü. Vadeliler, 28 Ocak'ta yüzde 4.3'lük artışla Eylül 2009'dan beri en yüksek seviyeye çıkmıştı.

Geçen hafta yüzde 0.3 yükselen petrol, bu yıl yüzde 1.7 değer kaybetti.

ABD Enerji Bakanı Steven Chu, 28 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Orta Doğu'daki petrol üretiminde herhangi bir duraklama yaşanmasının, 'büyük bir zarar' getirebileceğini belirtti.

Bloomberg'in tahminlerine göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'ndeki (OPEC) Suudi Arabistan ve 7 Kuzey Afrika ülkesi, dünya petrol üretiminin yüzde 31'ini karşılıyor.