Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Zafer Çağlayan, Dış Ticaret Müsteşarlığı(DTM) bünyesinde, Tunus ve Mısır'da iş yapan Türk yatırımcılar için oluşturulan kriz masası toplantısında yatırımcılarlar biraraya geldi.

Çağlayan, Mısır'daki olaylardan üzgün olduklarını belirterek, Mısır'ın Türkiye için çok önemli bir pazar olduğunu söyledi.

Tunus'ta başlayan iktidar karşıtı hareketlerin hızla yayılmaya başladığını belirten Çağlayan, Mısır ve Tunus'taki gelişmelerin proaktif bir şekilde izlendiğini duyurdu.

"Yatırımcılar endişelenmemeli, paniğe kapılmaya gerek yok" diyen Devlet Bakanı Çağlayan, hukuki anlaşmaların yatırımları koruyacağının altını çizerek, Mısır hükümetinin yatırımlar konusunda güvence vermiş olduğunu belirtti.

"MISIR VE TUNUS'TAKİ YATIRIMLARIN TOPLAMI YAKLAŞIK 2 MİLYAR DOLAR"

Mısır ve Tunus'ta 2 milyar dolara yakın yatırımların bulunduğunu belirten Zafer Çağlayan, "2 milyar dolarlık yatırım, Afrika'daki Türk yatırımlarının yarısını oluşturuyor" dedi.

Çağlayan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mısır'a 3 milyar dolarlık ihracat yapıldı ve ihracat yapan firma sayısı 6 bin 500. Tunus'a yapılan ihracat ise 714.4 milyon dolar düzeyinde."

Bakan Çağlayan, Tunus'ta 600 milyon dolarlık müteahhitlik yatırımı bulunduğunu söyledi.

"Yatırımcılarımızın krizi en az zararla atlatması için her türlü önlem alındı" diyen Çağlayan, Türkiye Hükümeti'nin Mısıt ve Tunus'taki istikrarsızlığın en kısa sürede son ermesini beklediğini aktardı.

Ayrıca Çağlayan, Sarar'ın Mısır'daki franchise verdiği iki mağazanın yağmalandığını açıkladı.

Kredi destek ve teşvik paketi gerektirecek bir durumun mevcut olmadığını belirten Devlet Bakanı, Eximbank'ın gerekirse devreye gireceğini belirtti.