Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Kasım ayının 2’sinde gelen satın alma haberini kısaca hatırlayacak olursak BBVA, Garanti Bankasının % 24.9’luk payı için 5.8 milyar Dolar ödemeyi önermişti. Böylece gelirlerinin yarısını İspanya’dan elde eden banka ülkeye olan bağımlılığını azaltmak adına bir adım atmıştı.

BBVA’nın rakibi Banco Santander SA’nın ise gelirlerinin sadece %22’si bu ülkeden geliyor. Hem portföyünü çeşitlendirmek adına hem de krizdeki ülkeye olan bağımlılığını azaltmak adına bu hamlenin kritik olduğu vurgulanıyor.

Garanti bankasının alımında kullanmak adına piyasaların en sıkınıtlı olduğu sırada 6.6 milyar Dolarlık sermaye artışına giden banka, hissedarlarından destek görmüştü.

Aşağıdaki grafikte hem Garanti hem de BBVA’nın son 1 senelik performanslarını işlem gördükleri Borsalarla beraber görmek mümkün.Buna göre geçen senenin başından bu yana BBVA %28 düşerken Garanti yaklaşık % 11 yükseldi. İMKB 100 endeksi % 18’lik bir artış kaydederken IBEX 35 endeksi ise % 11’lik bir düşüş kaydetti.

Grafikte ilginç olan hareket ise son günlerde oluşmaya başladı. Dikdörtgen içine aldığımız bölgede işlerin tam terse dönmeye başladığını görüyoruz. Yukarıda bahsettiğimiz getiriler arasındaki fark hayli açıkken son zamanlarda görülen tersine bahisler makası kapatmışa benziyor.

Türk bankalarının düşük kâr beklentileri ve piyasada yaşanan son belirsizlik sonrasında gerileyen TL cinsinden varlıklar, kriz içinde toparlanmaya çalışan Euro bazlı İspanya varlıklarına yenik düşmüş durumda.

Yılın geri kalanında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın alacağı kararlar ve Türkiye’nin not artışı beklentisi TL cinsinden varlıklar için kritik olacak. İspanya açısından ise ülkenin yaşadığı borç krizi ve piyasalardan borçlanabilme kabiliyeti önemli olacak.

İki ülke için de önemli olan bankacılık sektörünün iki büyük temsilcisinin kaderleri ise kademeli bir şekile bağlantılı hale gelecek.

 

Bloomberg HT Araştırma Bölümü