Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel bakır ve kalay stoklarındaki düşüşün talebin arttığını işaret etmesiyle bakır ve kalay fiyatları rekor kırdı. Nikel de 9 ayın zirvesine çıktı.

3 ay vadeli bakır, Londra Metal Borsası'nda yüzde 0.8 yükselişle 9,823.50 dolar/metrik ton olarak dünkü zirve olan 9.782 doları aştı.

Pekin'deki Yingda Futures'ta analist olan Zhang Wenhai, "Stok verileri gelişen talebin bir göstergesi. Yatırımcılar, Çin'in Bahar Festivali'nden sonra tüketimi artıracağı konusunda oldukça iyimser" dedi. Çin piyasaları, ülkedeki yeni yıl (Lunar) kutlaması nedeniyle 2 Şubat ile 8 Şubat arasında işlem yapmayacak.

Çin'in ardından dünyanın ikinci büyük bakır tüketicisi olan ABD'de bakır stoklarının düşmesiyle birlikte Londra Metal Borsası'nda stoklar dün 11 ayın en düşük seviyesine indi. Bloomberg'in verilerine göre, Shanghai Futures Exchange'teki stoklar ise 13 Ocak'ta 7 ayın zirvesine çıkmasından sonra geçen hafta geriledi.

Shanghai Futures Exchange'te Mayıs vadeli metal, yüzde 1.8 artışla 75,190 yuan/ton (11,410 dolar) olarak Nisan 2007'den beri en yüksek seviyeye çıktı. New York Comex piyasasındaki vadeliler ise yüzde 0.3 kazançla 4.4730 dolar/lb oldu.