Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nikkei 225 Endeksi'nin Kasım'dan bu yana en iyi rallisi yaşaması, Asya Borsalarına yansıdı. Pamuk fiyatları rekora tırmanırken, mısır ve soya fasülyelerinde de yükselme kaydedildi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.3 değerlenerek, 139.23 puana yükseldi ve 19 Ocak'tan bu yana en yüksek kapanışına yaklaştı. Nikkei 225 yüzde 1.8 artış kaydetti. Standard&Poor's 500'de yer alan endeks vadelileri 2 günlük sıçramasının ardından bugün fazla değişiklik göstermedi.

Dolar, Euro karşısında 3 ayın en düşük seviyesine geriledi. Pamuk fiyatları New York borsasında yüzde 2.1 değerlendi; vadeli mısır ve soya fasülyesi kontratları da ralli yaparak, 30 ayın en yükseğinde seyretti.

Toyota Motor Corp., Asya'daki otomobil üreticilerinin kazançlarına öncülük etti. ABD'de Ocak ayında satışlar arttı ve elektronik üreticisi Casio Computer Co. kâr açıkladı.

ABD'de bu hafta açıklanacak istihdam verilerde yükselme bekleniyor. Dün açıklanan imalat verileri, ABD, Çin ve Avrupa'da ilerleme kaydetti. Ortadoğu'daki gerilim de Mısır Başkanı Hüsnü Mübarek'in Eylül ayında aday olmayacağını açıklaması üzerine bir miktar gevşedi.

Kuala Lumpur'daki Kurnia Insurans Malaysia Bhd.'nin yatırım müdürü Pankkaj Kumar, küresel ekonomi hakkında iyimser olduğunu belirterek, ancak hâlâ faiz artışlarına ilişkin bir endişenin sürdüğünü söyledi. Kumar, şirket kazançların beklentileri aşmasını sürmesi hâlinde, piyasaların bundan faydalanacağını ifade etti.

MSCI Asya Endeksi'nde düşen her hisse başına 5'inde artış görüldü. Endeks, 2 Aralık'tan bu yana en büyük kazancına yöneldi.