Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bugün saat 15:15’te ABD’de özel sektör istihdam datası bekleniyor. Bugün beklenen sayı 140 bin civarında şekillenirken bir önceki verinin ise 297 bin seviyesinde oluştuğunu görmüştük. Bilindiği üzere ADP verisi ana veri olan Tarımdışı istihdam datası için bir öncü olarak kabul ediliyor. Tarımdışı istihdam datası ise Cuma günü gelecek ve beklentiler ise 143 bin. Önceki açıklama ise 103 bin olarak gerçekleşmişti.

Bugüne kadar yüksek korelasyon gösteren iki verinin son zamanlarda ise uyumsuzluk gösterdiği gözlemleniyor. Grafikte ise bu ilişkinin zayıfladığı açıkça görülüyor. Özellikle 2009 yılında başlayan özel sektör istihdamındaki canlanmanın diğer tarafa yansımadığı bir gerçek. 2008 yılında ters korelasyon seviyesine kadar inen bağlantının son geldiği nokta ise çeyreklik bazda 0.2956 seviyesi.

Bilindiği gibi iki değer arasında pozitif korelasyon olması bir verinin diğeri ile uyumlu olması anlamına geliyor ve korelasyonun çıkabileceği 1 noktası en yüksek seviye. Bu durumda korelasyonun 1 olması iki varlığın aynı yönde hareket edeceği anlamına geliyor. Diğer yandan negatif korelasyon olması iki varlığın uyumunun azalan bir ilişki göstediği anlamını taşıyor. Negatif korelasyonun alabileceği maksimum değer ise -1 olarak biliniyor.

Bu durumda Cuma günü gelecek olan veri ile bugünkü veri arasında güçlü bir bağ kurmanın bir noktaya kadar yanıltıcı  olabileceğini göz önünde bulundurmak gerekiyor.