Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mısır'da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek karşıtı eylemler sebebiyle 6 gündür düşen tahviller, bugün ilk kez yükselirken, tahvil geri ödemelerinin yönetimin geri çekilmesi durumunda da yapılacağına yönelik spekülasyon, kredi riskini de rekor seviyede geriletti.

Ocak ayında 2001'den bu yana en sert düşüşünü kaydederek yüzde 12 değer kaybeden Mısır'daki dolar cinsinden tahviller, bugün yüzde 0.2 yükseldi. CMA fiyatlarına göre, ülkenin kredi temerrüt swapı korumalı tahvilleri 70 puan düşerek, 350'ye geriledi.

Bu hafta göreve atanan Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman, dün Hüsnü Mübarek'in kendisine muhalefetle görüşmesini söylediğini, askerlerin de eylemcilere ateş açmayacağını söyledi. Mısır Merkez Bankası'nın yaklaşık 36 milyar dolar değerinde yabancı Döviz rezervi bulunurken, yerel bankalar da 7 milyar dolarlık döviz tutuyor. OppenheimerFunds Inc.'e göre, bunun Mısır'ın likidite konusunda gerektiğinde likidite sağlayabilme önceliğini korumak istemesinden kaynaklanıyor.

New York'taki OppenheimerFunds'un tahvil yöneticilerinden Sara Zervos, Mısır Hükümeti'nin tahvilleri geri ödeme konusunda yeterliliğinin bulunduğunu söyledi. Zervos, "en kötü ihtimalle Mısır Sterlin'i üzerinde baskı oluşur; tahvillerin getirisinin ise çok değişmeyeceğini düşünüyoruz" dedi.

Çin ve ABD'den gelen üretim verilerinin ilerleme kaydetmesiyle dünya genelinde Borsalar bugün 28 Ocak'taki kayıplarını telafi ederek, yükselişe geçti.