Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Türkiye vergi tahsilatı kolaylığında 75. sırada

Türkiye vergi tahsilatı kolaylığında 75. sırada

  • Dünya Bankası ve PwC'nin hazırladığı ''vergi tahsilatı raporu''na göre, Türkiye, 183 ülke arasında vergi tahsilatı kolaylığında 75. sırada yer aldı

Giriş: 02 Şubat 2011, Çarşamba 10:58
Güncelleme: 02 Şubat 2011, Çarşamba 10:58

İSTANBUL (A.A) - 02.02.2011 - Dünya Bankası ve PwC'nin hazırladığı ''vergi tahsilatı raporu''na göre, Türkiye, 183 ülke arasında vergi tahsilatı kolaylığında 75. sırada yer aldı.

PwC'nin Dünya Bankası ve Uluslararası Finans Kuruluşu ile hazırladığı rapora göre, ekonomik durgunluğa rağmen ülkelerin vergi tahsilatını kolaylaştıran önlemler aldığı dikkat çekerken, Türkiye'deki şirketler her yıl vergilerini ödeyebilmek için 223 saat mesai harcıyor.

Türkiye, 183 ülkenin yer aldığı raporda, vergi tahsilatı kolaylığında 75. sırada bulunuyor.

Raporda, ekonomideki gerilemeye ve ardından yavaş ilerleyen küresel toparlanmanın etkilerine rağmen dünya ekonomilerinin yüzde 60'ının vergi tahsilatı konusunda şirketler açısından önemli düzenleme değişikliklerini hayata geçirdiği, geçtiğimiz yıl 40 ülkenin vergi tahsilatını kolaylaştırdığı, Tunus'un bu alanda başı çektiği bildirildi.

Hem 2006 hem de 2011 yılı vergi tahsilatı çalışmalarında yer alan ekonomilere ilişkin olarak, vergi düzenlemelerine uyum için gerekli süre 1 hafta azalırken, vergi maliyetinin ortalama yüzde 5 gerilediği ve ödenen vergi sayısının 4 adet azaldığı, genel olarak ise 2006'dan bu yana 90 ekonominin kurum kazancı üzerindeki vergileri azalttığı kaydedildi.

Rapordaki sıralamada 15 adetlik vergi ödeme sayısı ile Türkiye, 183 ülke arasında 49. sırada bulunurken, vergi ödemeleri için harcanan zaman açısından 89. sırada yer aldı.

-''TUTARSIZLIK VE BELİRSİZLİK HALEN ÖNEMLİ SORUN''-

PwC Türkiye Vergi Hizmetleri Lideri Zeki Gündüz, rapora ilişkin değerlendirmesinde, dünyaya bakıldığında hükümetlerin yerel şirketler için vergi sistemlerini iyileştirmeye ve basitleştirmeye devam ettirdiklerini, bunun olumlu sonuçlarını gördüklerini vurguladı.

Vergi matrahı başına tek vergi ve teknoloji kullanımı gibi en iyi uygulamaların şirketlerin karşılaştığı uygunluk yükünü hafifletebileceğini belirten Gündüz, Türkiye'de elektronik beyan ve ödeme uygulamaları ile bu alanda önemli gelişmelerin kaydedildiğini, ancak teknoloji ve hukuki düzenlemeler ile uygulamada karşılaşılan sorunların aynı paralelde gittiğini düşünmediklerine dikkati çekti.

Gündüz, ''Uygulama ve yaklaşım birliği konusunda gidecek çok yolumuz var. Halen birçok konuda inceleme elemanlarının şahsi yorumlarına göre çok farklı uygulamalar yapılıyor. Tutarsızlık ve belirsizlik halen önemli bir sorun'' yorumunu yaptı.

Vergi tahsilatı raporunda, şirketlerin vergi düzenlemelerine uymak için üstlendiği idari yükü değerlendirerek ve vergi öncesi kazançların bir yüzdesi olarak şirketlerin toplam vergi yükünü hesaplayarak vergi tahsilatı kolaylığını ölçtüğüne işaret edilerek, değerlendirmeye tabi tutulan standart bir şirketin ticari kazançlarının yaklaşık yarısını vergilere ödediği, vergi işlerini halletmek için yaklaşık 7 hafta harcadığı ve her 12 günde bir vergi ödemesi yaptığı belirtildi.

2004'ten bu yana Doğu Avrupa ve Orta Asya'daki 11 ekonominin vergi tahsilatını basitleştirdiği, şirketlerin ayırdığı ortalama uyum süresinin iki çalışma haftası oranında düştüğü, bu alanda değişim rüzgarının önce 2005 yılında Bulgaristan ve Letonya'da başladığı, 2006'da Azerbaycan, Türkiye ve Özbekistan'a geçtiği belirtilen raporda, söz konusu ülkeleri 2007'de Belarus ve Ukrayna, 2008'de Kırgızistan Cumhuriyeti ve Makedonya, 2009'da Arnavutluk ile Karadağ'ın takip ettiği, ancak idari yükün genel olarak yüksek seviyede kalmaya devam ettiği, bölgedeki ekonomilerin beşinin küresel olarak en çok ödeme sayısının görüldüğü ülkeler arasında yer aldığı kaydedildi.

Rapora göre, Türkiye'deki şirketlerin vergi ödemelerinde 2006 ile 2010'daki durumları şöyle:

Türkiye'de Şirketlerin Vergi Ödemeleri

2010

2006

Ödeme Sayısı

15

18

Ayrılan zaman (saat)

223

254

Kar üzerinden toplam vergi

44,5

46,3