Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Altın fiyatlarına ve sektöre ilişkin değerlendirmede bulunan İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Yılmaz Uça, altında dünya genelinde spekülatif hareketler olduğunu belirterek, özellikle Çin gibi ekonomisi artı veren pek çok ülkedeki merkez bankalarının altına yatırım yaptığını, bunun da fiyatları yükselttiğini söyledi.

''Son yıllarda merkez bankaları tarafından o kadar talep var ki fiyatlar 4 katına çıktı'' diyen Uça, bunun sektörü olumsuz etkilediğine işaret etti.

Uça, şu görüşleri aktardı:

''Örneğin eskiden 100 liraya alınan yüzük şimdi 400 liraya, 200 liraya alınan bir yüzük 800 lira. İnsanların Türkiye'deki gelirlerine bakacak olursak, altın sektöründe bu anlamda satışların ne kadar düştüğünü de hesap etmek o kadar zor olmaz.

(Altın yastık altından çıktı) deniyor. Çıktı ama çıkanların yerine yenileri geliyor. İnsanlar ihtiyacı olduğu anda altını satıp, eline para geçtiğinde hemen yerine koyuyorlar. Bu, bizim kültürümüzde var. Hep 'Ne olur, ne olmaz' diye saklamışız, bir kenara koymuşuz. Dolayısıyla yastık altındaki bu olay, belki miktarı biraz azalır, biraz artar ama hep devam eder.''

Altında ''şu kadara alıp, bu kadar satayım'' diye Borsa benzeri bir mantık olmadığını ifade eden Uça, altına kar düşüncesiyle bakanların yüzde 1-2'ler civarında olduğunu dile getirdi.

"SEKTÖRDE YASAL DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR"

Yılmaz Uça, son 10 yılda, özellikle imalat sektörünün yüzde 70 civarında daraldığına, bunun İzmir'i de etkilediğine değinerek, eskiden 300 civarında olan imalatçı sayısının 100'e düştüğünü aktardı.

2005 yılında çıkan Esnaf Birlikleri Kanunundan dolayı kuyumcu esnafının iki başlı hale geldiği söyleyen Uça, sektörde yasal bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Uça, altındaki fiyat artışlarının kuyumcuların kârı olarak görülmesine dair algının yanlış olduğunu savunarak, iş yapamadıklarını ve bu sebeple ellerindeki sermayenin eridiğine dikkat çekti.

Kuyumculuk sektörünü "ücra bir köşede hizmet veren banka" olarak tanımlayan Uça, Türkiye'yi Avrupa'da 2. üretici ve ihracatçı konumuna taşıyan sektörün göz ardı edildiğini söyledi.