Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pamuk stoklarının dünyanın en büyük tüketicisi olan Çin'deki talebi karşılamayacağına dair spekülasyonla pamuk vadelileri üçüncü günde rekor kırdı.

Mart vadeli kontrat, yüzde 2.1 kadar yükselişle ABD ICE Futures'ta tüm zamanların en yüksek rakamı olan 1.758 dolar/lb'ye çıktı ve Tokyo'da 1.7527 dolardan işlem gördü.

Tokyo'daki IDO Securities Co.'da araştırma yöneticisi olan Hiroyuki Kikikawa, stokların çok az olduğunu belirterek, şu anki fiyat artışını hiçbirşeyin durduramayacağını söyledi.

Pakistan Tekstil Üreticileri Derneği Başkanı Yaseen Siddique, dördüncü büyük pamuk üreticisi olan Pakistan'ın 2.5 milyon balya açığıyla karşı karşıya olduğunu söyleyerek Hindistan'a, deniz nakliyatındaki sınırlamalara son verme çağrısında bulundu. Siddque, Pakistan'ın Eylül ve Ekim'de diğer ülkelerden 2 milyon balya pamuk satın aldığını söyledi.

Pakistan Tarım Bakanı Nazar Muhammad Gondal, 23 Aralık'ta yaptığı açıklamada, ülkede yaşanan sel felaketinin ardından pamukta 4 milyon balya açık olduğunu söyledi.

Ekonomik büyümenin tekstil sanayide talebi artırması, olumsuz hava şartlarının ürün kalitesini düşürmesi ve Çin'in ithalatının 2010'da yüzde 86 yükselmesiyle pamuk fiyatları geçtiğimiz yıl iki katına çıkmıştı. 21 Ocak'ta açıklanan verilere göre geçen yıl Çin'de ithalatın, 2.84 milyon ton olduğu belirtildi. Bloomberg'in verilerine göre, bu rakam Çin'in 2006'daki 3.47 milyon tonluk rekor alımından sonra ikinci büyük rakam.