Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hafta başından beri piyasalara hakim olan iyimser hava hafta ortasında da sürüyor. Mısır'daki ayaklanmaların çevre ülkelere yayılacağına dair endişelerin yatışmasıyla, hisse senetleri yükseliş trendine girdi.

Mısır'da uzun süredir devam eden gösterilerin diğer ülkelere sıçrama ihtimalinin azalması, PMI ve imalat endekslerinin beklenenden iyi gelmiş olması Amerika, Asya ve Avrupa Borsalarına pozitif hava verdi.

"Çin Merkez Bankası, tatil sonrasında faiz artırabilir"

Çin'deki ekonomik veriler ve enflasyonist baskılar da piyasalara yön verdi. Barclay's Capital Asya ekonomisti Jian Chang, Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada, Çin'de beklenenden güçlü gelen GSYH'ye bakıldığında ekonominin aşırı ısınma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Chang "Para arzında ve kredilerde 2010'da çok büyük artış var. Bu sebepler ekonomiye aşırı ısınma getirdi" dedi. Ülkedeki yeni yıl tatili sırasında piyasalar kapalıyken herhangi bir faiz artışı olmasını beklemediklerini belirterek, tatilin ardından Merkez Bankası'nın çeyrek baz puanlık artış yapabileceğinin altını çizdi.

Bugün, piyasalarda ABD'den gelecek olan özel sektör istihdam datası bekleniyor. Yurtiçindeyse, yarınki enflasyon verilerinin piyasalara yapacağı etki konuşuluyor. Açıklanacak olan verilerin, Merkez Bankası'nın alacağı kararlarda etkili olması bekleniyor.

İMKB 100 endeksi, 65.646 puana yükselirken, Euro/TL 2,1807 kritik seviyesine geriledi. Euro/Dolar ise son 3 ayın zirvesi olan 1.38'e çıktı.