Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York Borsası hisse senetleri, Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500) değerlemesinin Haziran ayından bu yana en yüksek seviyesine yaklaşmasının, Avrupalı liderlerin Bölge'deki borç sorunu olan ülkeleri kurtarmak için hazırlanan kurtarma planını genişletecekleri yolundaki iyimserliği gidermesi sonrası düşük açıldı.

Televizyon için chip üreten en büyük şirket olan Broadcom Corp.'un hisseleri, şirketin açıkladığı marjların tahminlerin altında kalması sonrası yüzde 7.9 düştü. Dünyanın en büyük destek sağlık sigortası şirketi Aflac Inc., faaliyet karının beklenenin altında çıkması sonrası yüzde 2.4 değer yitirdi. İkinci en büyük ABD video oyun üreticisi Electronics Arts Inc. yüzde 14 değer kazanırken, Warner Bros. film stüdyolarının sahibi Time Warner Inc.'nin hisseleri yüzde 5.1'lik bir ralli yaptı. Her iki şirketin hisseleri, karlarının beklenenden daha iyi çıkmasından dolayı değer kazandı.

S&P 500 Endeksi TSİ 17:04 itibariyle yüzde 0.3 düşüşle 1,303.74 puana indi. Endeks dün son iki ayın en hızlı yükselişini gerçekleştirmişti. Dow Jones Endeksi ise 9.05 puan ya da yüzde 0.1 düşüşle 12,031.11 puana indi.

U.S. Global Investors Inc.'den Michael Nasto, "Bu noktada biraz şüpheci olmak gerek. Çok keskin bir ralli gördük. Piyasanın yatay seyretmesi ya da bir miktar gerilemesi şaşırtıcı olmaz. Hem ekonomik verilerde, hem de şirket karlarında iyileşme var. Ancak hisse senetlerinin daha da yükselebilmesi için daha güçlü verilere ihtiyaç var" dedi.

ABD hisse senetleri dün, UPS'in beklenenden daha iyi kar açıklaması ve ABD ve Çin'de imalat sanayi verilerinin iyi çıkması sonrası yükseldi ve Dow Jones Endeksi Haziran 2008'den bu yana ilk kez 12,000 puan seviyesini aştı. 10 Ocak'tan bu yana karlarını açıklayan 225 şirketin yüzde 72'sinden daha fazlası analistlerin beklentilerinden daha iyi kar bildirdi.