Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

WASHINGTON (A.A) - 02.02.2011 - Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, Mısır'daki şiddet olaylarıyla ilgili olarak, ''şiddet eylemlerinin Mısır yönetimi tarafından kışkırtılıyor olması halinde, bunun derhal son bulması gerektiğini'' söyledi.

Gibbs, Beyaz Saray'da düzenlediği günlük basın toplantısında, ''Mısır'da demokrasiye yönelik değişimin derhal hayata geçirilmesi gerektiği'' mesajını yineledi.

ABD Başkanı Barack Obama ve Amerikan yönetiminin Kahire sokaklarında meydana gelen şiddet eylemlerini şiddetle kınadığını vurgulayan Gibbs, ''Tüm bu süreç boyunca aynı mesajı verdik. Eğer herhangi bir şiddet eylemi Mısır yönetimi tarafından kışkırtılıyorsa, bu derhal son bulmalıdır. (Mısır'da) Değişim zamanı geldi ve bu zaman şimdi. Mısır halkının ilerleme ve değişimi görmeye derhal ihtiyacı var" diye konuştu.

Gibbs, anlamlı bir değişimin, özgür ve adil seçimlere doğru ilerlerken, muhalefetin sesleri ve partilerinin de sürece katılmasını içermesi gerektiğini belirtti.

Obama'nın, ''Mısır'da değişim zamanının geldiği'' mesajını, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile dünkü doğrudan ve samimi telefon görüşmesinde de açıkça dile getirdiğini ifade eden Gibbs, Beyaz Saray'ın, Mübarek'in Eylül ayına kadar görevde kalmasından tatmin olup olmadığı sorusunu, Obama'nın Mübarek ile görüşmesinin detaylarına girmeyeceği şeklinde yanıtladı. Gibbs, ''(Değişim ihtiyacı konusunda) Eğer bana şimdinin Eylül ayı mı demek olduğunu soruyorsanız, Eylül ayı değil, şimdi demek şimdi'' ifadesini kullandı.

Gibbs, ''Obama'nın, Mübarek'i diktatör olarak görüp görmediğine'' dair bir soru üzerine de, ''ABD yönetimi, Mübarek'in, ülkesinde ve halkı tarafından şu anda çok ihtiyaç duyulan değişimi başlatarak, dünyaya kim olduğunu gösterme şansına sahip olduğuna inanıyor'' diye konuştu.

Bazı uluslararası haber ajanslarınca Gibbs'in bu sözleri, ABD'nin Mübarek'in Eylül ayına kadar görevde kalma planlarına karşı tutumunu sertleştirdiği şeklinde yorumlandı.

Öte yandan, ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen'ın, Mısırlı muadili Korgeneral Sami Enan'ı arayarak, sükunete geri dönülmesi çağrısı yaptığı ve Mısır ordusuna duyduğu güveni dile getirdiği bildirildi.

Mullen'ın sözcüsü Yüzbaşı John Kirby, ''Oramiral Mullen, Enan'a, devam eden temaslar için teşekkür etti, durumun normale dönmesi arzusunu yineledi ve Mısır ordusunun ülkede güvenliği sağlama yeteneğine duyduğu güveni ifade etti'' dedi.