Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çarşamba günü 5. dereceden tayfunun vurduğu Avustralya'da doğal afetler bitmiyor. Avustralya son ay içindeki doğal afetler sebebiyle, dünya genelindeki gıda fiyatlarının artışının en büyük kaynağı hâline geldi.

Tropik tayfun, Perşembe günü, daha önce de yaşadığı tarihi sel felaketiyle gündeme gelen Queensland'in kuzeyini vurdu. Yasi adı verilen tayfun, bölgede 173 bin kişinin elektriksiz kalmasına sebep oldu.

Ancak tayfunun, Çarşamba günü öngörülenden daha az etkisi oldu. Öte yandan, tayfunun da bölgeye selde olduğu gibi aşırı zarar vereceğine yönelik endişe, şeker fiyatlarını 30 yılın zirvesine taşıdı.

Dünyanın 3. en büyük şeker ihraççısı olan Avustralya'da, ihraçların büyük kısmı sel ve tayfunun vurduğu Queensland bölgesinden yapılıyor.

Nomura'nın ekonomistlerinden Stephen Roberts, tayfunun  maliyetinin başlangıçta 2 milyar Avustralya Dolarını bulacağını öngördü. Öte yandan, daha kapsamlı zararlarının ise enflasyon oranlarının, muz, et ve şeker fiyatlarının yükselmesi olacağı düşünülüyor.

Artan gıda fiyatlarının zorladığı Avustralya'da, enflasyon oranlarının Haziran'ın sonuna doğru yüzde 3.5'e hızlanması bekleniyor.
Bu durum da ülkenin geçtiğimi günlerde faiz oranlarını değiştirmeyen merkez bankası üzerindeki enflasyonist baskıları artıracak gibi görünüyor.