Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'deki ekonomik toparlanmanın, artan enflasyon endişeleriyle dengeleneceği ve Mısır'da tırmanan hükümet karşıtı protestoların altına olan yatırımları artıracağına dair beklentilerle altın dalgalı seyir izledi.

Tokyo'da daha önce  1,33.03 ve 1.336.28 dolardan işlem gören spot altının onsu ufak değişiklikle 1,336.13 dolar oldu. Külçe altın, bu yıl yüzde 6 değer kaybetti. Altına yatırım yapan şirketlerden oluşan exchange traded ürünler, Haziran'dan beri en düşük seviyeye indi.

Tokyo'daki IDO Securities Co.'da araştırma bölümü başkanı olan Hiroyuki Kikukawa, "Mısır'daki gerilim külçe altını yükseltirken, yatırımcılar, 'bekle ve gör' politikası izliyor. ABD'deki ekonomik iyileşme ise fiyatlara aşağı yönlü baskı yapıyor" dedi. Kikukawa, bugünkü ekonomik göstergelerin altına yön vereceğini de sözlerine ekledi.

Nisan vadeli altının onsu New York Comex'te yüzde 0.4 artarak 1,386.80 dolar oldu. Fiyat, 27 Ocak'ta 1,311 dolar olarak 1 Ekim'den beri en düşük seviyeye inmişti.

Bugün açıklanacak olan bir veride, ABD ekonomisinin yüzde 90'ını oluşturan hizmet sektörünün 2006'dan bu yana en hızlı büyümeyi gerçekleştirdiğinin açıklanması bekleniyor. Bloomberg verilerine göre, ABD'de ISM imalat dışı sektörler endeksi Ocak'ta bir önceki ayki yüzde 57.1 ile uyumlu bir portre çizdi. Endeksin 50 üzerine çıkması büyümeyi işaret ediyor.

Açıklanacak diğer bir raporun, ABD'de geçen hafta işsizlik maaşı başvurularının azaldığını göstermesi bekleniyor.  Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin medyan tahminine göre, 29 Ocak'ta sona eren haftada, işsizlik başvuruları 34,000 bin düşerek 420,000 olabilir.