Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mısır'daki protestoların şiddete dönüşmesinin petrol sevkiyatını etkileyeceği ve ülkedeki karışıklığın Orta Doğu'daki diğer ülkelere sıçrayacağına dair endişelerle petrol fiyatları New York'ta yükseldi.

Kahire'de Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek yanlılarıyla Mübarek karşıtları arasında ölümle sonuçlanan çatışmaların çıkmasının ardından vadeliler yüzde 0.8 değer kazandı. Ürdün, dinmek bilmeyen protestoların ardından geçen hafta yönetimin değişeceğini açıklamıştı. Goldman Sachs Group'a göre, küresel petrol sevkiyatının yüzde 2.5'i Mısır'dan Süveyş Kanalı ve Süveyş-Akdeniz Boru hattı yoluyla yapılıyor.

Sydney'deki Commodity Broking Services Pty'de yönetici olan Jonathan Barratt, Mısır'daki olayların hükümetin değişikliğiyle sonuçlanması halinde, diğer bölgelerin de bu trendi takip edeceğini söyledi. Barratt, bunun da Süveyş hattı açısından riskli bir durum olduğunu belirtti.

Mart kontratın varili Nymex elektronik işlemlerde 70 sent kazançla 91.27 dolar oldu ve Sydney'de 91.53 dolardan işlem gördü. Dün kontrat, 9 sent yükselişle 90.86 dolara çıkmıştı. Vadeliler, geçtiğimiz yıl yüzde 19 yükseldi.

Mart vadeli Brent tipi ham petrolün varili Londra merkezli ICE Futures Europe'da 90 sent veya yüzde 0.9 artarak 103.24 dolar oldu. Kontrat, geçtiğimiz 5 günde yüzde 6 yükseldi ve dünü 102.34 dolar olarak 26 Eylül 2008'den beri en yüksek seviyeden kapandı.

Bloomberg'in verilerine göre, fiyatların ne kadar hızlı inip çıktığını gösteren 14 günlük RSI (Göreceli güç) endeksi bugün yüzde 71 tırmanarak 23 Aralık'tan beri en yüksek seviyeye çıktı. Rakamın 70'in üzerinde olması piyasada aşırı alım olduğunu ve düşmeye hazır olduğunu belirtiyor.