Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

KUVEYT/KAHİRE (A.A) - 03.02.2011 - Mısır'da düzenlenen yönetim karşıtı gösteriler nedeniyle 13 Arap Borsası 49 milyar dolar zarar etti.

Kuveytli araştırma şirketi KAMCO'nun yaptığı çalışmaya göre, 25 Ocak tarihinde 991 milyar doları geçen söz konusu 13 Arap borsasında işlem gören şirketlerin değeri 31 Ocakta 942 milyar dolara geriledi.

En büyük kayıp, 32 milyar dolarla Körfez Bölgesindeki 9 ülke borsasında görüldü. Söz konusu 9 ülkedeki borsada işlem gören şirketlerin değeri 750 milyar dolara düştü.

Arap dünyasının en önemli borsası Suudi Arabistan'da 21 milyar dolar, Mısır Borsası'nda da gösterilen ilk iki gününde 12 milyar dolar kayıp yaşandı.

Çalışmaya göre, Tunus ve Mısır'da düzenlenen yönetim karşıtı gösterilerin diğer bölge ülkelerine de sıçrayacağı endişeleri, yatırımcıların bölgeden sermayelerini çekmelerine neden oldu.

Diğer Arap ülkelerinin borsaları ya çok küçük, ya da bu ülkelerde borsa bulunmuyor.

Öte yandan Mısır Borsası Başkanı Khaled Serry Seyam, MENA Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, 27 Ocakta yönetim karşıtı gösteriler nedeniyle işleme ara verilen borsanın gelecek hafta Pazartesi günü açılabileceğini belirterek, borsanın tekrar açılmasının ardından 4 saat olan işlem süresinin üç saate indirileceğini ifade etti.

Seyam, piyasaları korumak için hisse hareketlerini sınırlandırıcı ya da işlem hacmini kapsayan bir takım özel önlemler de alınabileceğini vurguladı.