Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa ortak para birimi euro, yatırımcıların Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Jean-Claude Trichet'nin, Banka'nın bugün faizleri değiştirmeme kararının ardından, enflasyon karşıtı duruşunu daha da sıkılaştırmayacağı yönündeki beklentileri ile birlikte, dolar karşısında ikinci gün üstüste düştü.

Dolar bugün TSİ 15:30'da açıklanacak olan ve ABD'de hizmet sektörünün 14'ncü ay üst üste genişlediğini göstermesi beklenen ve yarın açıklanacak olan ve ABD'de istihdamın arttığını göstermesi beklenen veriler öncesi, önemli para birimlerinin büyük bölümü karşısında değer kazandı. Sterlin, İngiltere'de hizmet şirketlerinin Ocak ayında tekrar büyümeye döndüğünü gösteren veri sonrası, dolar karşısında son üç ayın en yüksek seviyesine çıktı. Avustralya para birimi ise, dış ticaret ve inşaat izinleri verisinin güçlü çıkmasının etkisi ile değer kazandı.

Kopenhag'daki Danske Bank A/S'nin Döviz araştırma şefi Lohmann Rasmussen, "Euro-dolar'daki ralli şimdilerde ortadan kalkıyor. Piyasanın AMB konusunda biraz sert bir tutum aldığını düşünüyorum. AMB piyasayı bir miktar şaşırtabilir ve beklendiği kadar sert bir tutum almayabilir" dedi.

Euro, Londra saati ile 12:55'te, yüzde 0.4 düşerek 1.3751'e indi. Avrupa ortak para birimi yen karşısında yüzde 0.1 düşerek 112.47 yen seviyesine indi. dolar yen karşısında ise yüzde 0.2 değer kazanarak 81.71 yen seviyesine çıktı.

Euro, yatırımcıların Avrupa Merkez Bankası'nın borçlanma maliyetlerini Fed'den daha önce artırabileceği yolundaki beklentilerinin etkisi ile, yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 2.8 yükseldi. Avrupa enflasyonu geçen ay hızlanarak Ekim 2008'den bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi. Trichet, 26 Ocak'ta yaptığı açıklamada, AMB'nin fiyat istikrarını sürdürmek için ne gerekiyorsa yapacağını kaydetmişti.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, bugünkü faiz kararının ardı9ndan, TSİ 15:30'da basın açıklaması yapacak.