Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İSTANBUL (A.A) - 03.02.2011 - İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, küresel ekonominin gelişim dinamikleri çerçevesinde hem Hindistan hem de Türkiye'nin, yüksek potansiyelleri ile yeni rollere aday iki ülke olarak öne çıktığını, her iki ülkedeki üretim kapasitesi ve karşılıklı ihtiyaçların, işbirliği için ''çok uygun'' bir zemin olduğuna işaret ettiğini belirtti.

Hannover Messe tarafından TÜYAP Fuar Merkezi'nde düzenlenen Win Fuarı'nda, Hindistan (Mühendislik Sanayi) İhracatı Geliştirme Konseyi EEPC ile İSO arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Küçük, imza töreninde yaptığı konuşmada, dünya ekonomisinin son 3 yılı küresel krizin gölgesinde geçirdiğini, krizin olumsuz etkilerini Türkiye'nin de hissettiğini hatırlatarak, 2010'un Türkiye ekonomisi için güçlü bir toparlanma yılı olduğunu söyledi.

Türkiye ekonomisinin 2010'u yüzde 8 civarında büyüme ile kapatmasının beklendiğini ve bunun, büyük olasılıkla Avrupa'daki en yüksek büyüme oranı olacağını kaydeden Küçük, ''Ülkemizin krizden çıkışta ve büyümede elde ettiği başarıda, sanayi sektörümüz önemli rol oynamıştır. Türk sanayi olarak hedefimiz, küresel rekabet gücümüzü ve ekonomimize katkımızı olabildiğince artırmaktır'' dedi.

Küçük, bu hedefe giden yolda, komşu ve çevre ülkelerle işbirliğini daha fazla geliştirmenin önem taşıdığını dile getirerek, Türkiye'den ve Avrasya bölgesinden, imalat sanayinin temsilcilerini çatısı altında buluşturan WIN fuarlarının, bu anlamda çok önemli bir işlevi yerine getirdiğini belirtti.

WIN Fuarlarının, katılan tüm sanayicilere, Türkiye ve Avrasya bölgesindeki imalat sanayi alt yapısını daha iyi tanıma, bu alandaki son gelişmeleri yakından izleme ve yeni işbirliklerine adım atma olanağı sunduğuna işaret eden Küçük, WIN 2011'in de yeni işbirliği ve yeni yatırımın ortaya çıkmasıyla sonuçlanmasının beklendiğini ifade etti.



-''KÜLTÜREL BAĞLAR, İŞBİRLİĞİMİZİ KOLAYLAŞTIRACAK''-



Küçük, Türk sanayicilerinin doğrudan yatırıma yönelik tüm ortaklıklara ve işbirliklerine açık olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Küresel ekonominin parlayan yıldızlarından biri olan Hindistan'ın, konuk ülke olarak katıldığı WIN 2011 bizlere bu anlamda çok önemli bir fırsat sunuyor. Hintli dostlarımızı aramızda görmekten büyük memnuniyet duymaktayız. Hindistan, son dönemde, Çin ile birlikte, dünya ekonomisinin parlayan yıldızlarından biri. Güçlü bir büyüme potansiyeli ve performansı var. Yetenekli bir işgücüne sahip. Bilişim teknolojilerinde ve imalat sanayinin belli kollarında, hayranlık duyulacak bir üstünlüğü söz konusu.

Hal böyle iken, Hindistan ile ekonomik ve ticari ilişkilerimiz, yakın zamana kadar, arzu ettiğimiz ve olması gereken düzeyin altında idi. Ama ne mutlu ki, son yıllarda, bu yönde, ümit verici gelişmeler var ve WIN 2011 bu anlamda önemli halkalardan biri. Küresel ekonominin gelişim dinamikleri çerçevesinde, hem Hindistan hem de Türkiye, yüksek potansiyelleri ile yeni rollere aday iki ülke olarak öne çıkmakta. Diğer taraftan, her iki ülkedeki üretim kapasitesi ve karşılıklı ihtiyaçlar işbirliği için çok uygun bir zemin olduğuna işaret etmekte.

Hindistan, mesafe olarak bize uzak görünebilir. Ancak, birbirimizi daha yakından tanıdıkça, aramızda kültürel olarak da güçlü yakınlıklar, güçlü bağlar olduğunu keşfettiğimiz bir ülke. İnanıyoruz ki, bu kültürel bağlar, işbirliğimizi kolaylaştıracak ve daha verimli olmasına imkan tanıyacaktır.''