Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Liderler, fonun kullanım kapasitesini artıracak ve borç krizini de daha iyi ele almaya imkan sağlayacak değişiklikler yapmayı planıyor. Avrupa Birliği üyeleri aylardır yeni düzenlemeleri görüşüp, tartışıyordu.

Ancak fonun yeniden düzenlenmesi için gelen destek, son zamanlarda Almanya'nın ön koşullarını artırması sebebiyle azalmıştı. Almanya, finansal istikrar mekanizmasının genişletilmesi ve tahvil alımı gibi görevlerin üstlenilmesi karşısında, tüm üyelerden daha sıkı mali disiplin istiyor.

Son haftalarda Fransa ve Almanya, ortak öneriler üzerinde anlaşmaya da çalışıyordu. AB Zirvesi'nin ardından konuşan üst düzey bir Fransız yetkili, Alman meslektaşlarıyla tamamıyla aynı fikirde olmadıklarını belirtti. Fransız yetkili, önemli olanın fonun esnekliği olduğunu aktardı.

Perşembe günü ana hatları çizilen zirve tutanaklarına ve AB başkanı Herman Van Rompuy'un açıklamasına göre, Avrupalı liderler önümüzdeki ay anlaşmanın kesin hatlarını çizebilecek. Böylece Euro'ya gerekli destek sağlanırken, fonun kapasite ve esnekliği de yeterli seviyeye çekileceği tahmin ediliyor.

Ancak hâlâ tereddüt yaşayan liderler, konuları zirvenin bugünkü toplantılarında da görüşecek.