Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomik toparlanmanın alternatif yatırım aracı olarak değerli metallere olan talebi azaltmasıyla altın iki haftalık yükselişinden geriledi. Gümüş de değer kaybetti.

Spot altının onsu, yüzde 0.3 kadar düşüşle 1,350.02 dolar oldu ve Tokyo'da 1,351.85 dolardan işlem gördü. Külçe altın bu hafta yüzde 1.1 tırmanarak Aralık sonundan beri ilk haftalık kazancını gerçekleştirdi.

ABD'de işsizlik başvurularının beklenenden daha düşük çıkması ve iyi gelen karların ekonomik toparlanmanın hız kazandığına dair güveni artırmasıyla Japon ve Avustralya hisse senetleri yükseldi. ABD'de tüketici harcamalarının son çeyrekte 4 yılın en yüksek seviyesine çıkması, Asyalı üreticilerin dünyanın en büyük ekonomisi olan ülkeye daha fazla mal satmasını sağladı.

Kore'deki Korea Exchange Bank Futures Co.'da trader olan Chae Un Soo, "ABD'de ve Japonya'da gelişen ekonomiler altın talebini azalttı. Asya'daki tatil de aynı şekilde altına olan talebi düşürdü" dedi. Çin, Hong Kong, Güney Kore ve Singapur'da yeni yıl tatili nedeniyle piyasalar işlem yapmıyor.

Mısır'da 11 gündür süren çatışmaların güvenli limanlara olan talebi artırmasıyla dün külçe altın yüzde 1.5 kazançla 1,355.93 dolar olarak 20 Ocak'tan beri zirveye çıktı. Nisan vadeli altın, New York Comex'te ufak değişiklikle 1,352.40 dolar/ons oldu.