Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Filipin Pezosu ve Tayland Bahtı öncülüğünde yükselişe geçen Asya paraları yılın en büyük haftalık kazancına yöneldi.

Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi, Filipin ve Tayvan'ın GSYİH'larının son çeyrekte büyüdüğünü açıklamasının sonrasında yükseldi. Beklentinin üzerinde büyüme açıklayan Güney Asya ülkelerinde enflasyon oranları da tahminlerin üzerine çıktı. İhracat ve tüketici fiyatları Güney Kore ve Endonezya'da yükselirken, Malezya'da da denizaşırı ülkelere yapılan satışlar beklentileri aştı.

Tokyo'daki Okasan Securities Co.'nun yatırımcılarından Tsutomu Soma, Asya'dan gelen verilerin somut ekonomik büyümeye işaret ettiğini belirterek, bölgedeki merkez bankalarının enflasyonu kontrol altına almak üzere faiz artırımına gitme eğiliminde olduğunu söyledi. Soma, Asya paralarındaki değerlenmenin hâlâ kalıcı göründüğünü ifade etti.

Asya'daki Yen hariç en çok işlem gören 10 para biriminin hareketini izleyen Asya Dolar Endeksi yüzde 0.6 değerlenerek 116.45 puana çıktı. Filipin Pezosu, ABD Doları karşısında yüzde 0.7 değer kazanarak 43.80'e çıkarken, Tayland Bahtı da eşit oranda yükseldi ve 30.83'den işlem gördü.