Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

LONDRA/ANKARA (A.A) - 04.02.2011 - Mustafa Seven - Dünyanın önde gelen düşünce kuruluşlarından, Londra merkezli İngiltere Kraliyet Uluslararası İlişkiler Kurumu'nun (Chatham House) Türkiye Direktörü Fadi Hakura, Türkiye'nin son günlerde, Tunus ve Mısır başta olmak üzere, Arap ülkelerindeki reformcu gruplara, hızlı bir değişim için esin kaynağı olduğunu söyledi.

Aynı zamanda Ortadoğu uzmanı olan Hadi Hakura, son zamanlarda Arap ülkelerinde meydana gelen değişim hareketlerini, AA muhabirine değerlendirdi.

Türkiye'nin kurumsallaşmış, düzenli refah yaratan bir ekonomik yapısı, kurumları olduğunu, bunu da, 80 yılı aşkın bir devlet tecrübesinden kaynaklandığını belirten Hakura, şunları söyledi:

''Türkiye, Arap ülkelerindeki reformcu gruplara esin kaynağı oluyor. Arap ülkelerindeki sorunların çözümünde çok etkin bir rol oynayabilir. Ancak Arap ülkelerinin, Türkiye'nin, ekonomik gelişmişliğine, demokratik geleneğine, hukuksal sistem ve yönetim yapısına sahip olabilmesi için çok uzun zaman gerekiyor.''

Türkiye'nin, ekonomik yapısında önemli bir değişim gerçekleştirdiğini anlatan Hakura, bunun da Türkiye'nin Arap ülkelerinden ayrışmasında belirleyici bir unsur olduğunu ifade etti.



-TÜRKİYE'Yİ KOPYA ETMELERİ KOLAY DEĞİL-



Türkiye'nin, mevcut ekonomik yapısı ile sistemini kurmasının süreç aldığını belirten Hakura, bu nedenle, Arap ülkelerinin mevcut durumlarıyla siyasal ve ekonomik gelişmişlik açısından Türkiye'yi kolayca kopya edemeyeceklerini kaydetti.

Hakura, daha önce yaptığı açıklamalarda da Tunus ve Mısır'daki olayların diğer ülkelere sıçraması ihtimalinden önce bu ülkede neler olup bittiğini anlamak gerektiğini, bu olayların henüz bir başlangıç olduğunu ve bunun nereye varacağının şimdiden kestirilemeyeceğini vurgulamıştı.



-ARAP BİRLİĞİ GENEL SEKRETERİ AMR MUSA....-



Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa da AA muhabirine daha önce yaptığı açıklamada, Tunus, Mısır ve bazı Arap ülkelerindeki olayların, Arap dünyasındaki huzursuzluğun bir yansıması olduğunu belirtmişti.

Arap dünyasındaki huzursuzluğun, şimdilik sadece birkaç Arap ülkesi tarafından ifade edildiğini belirten Musa, sorunların, coğrafi, bölgesel hatta uluslararası kaynaklı olduğunu kaydetmişti.

Amr Musa, Arap dünyasında bir süredir var olan ancak son zamanlarda ifadelendirilen olayların çözümünde reformun çok önemli olduğunu vurgulamıştı.

Musa, bölgedeki sorunların çözümünde Türkiye'nin önemli bir rolü olduğunu da ifade ederken, Türkiye'nin, bölgeyi ve sorunları çok uzun süreden buyana iyi tanıdığını ve bölgedeki barış sürecinde de olumlu katkılarda bulunduğunu söylemişti.

Geçmişi 1900'lü yılların başına dayanan Chatham House, daha sonra da resmi bir kuruma dönüştürülüp, düşünce kuruluşu ''Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'' adını aldı.

Chatham House, Ortadoğu başta olmak üzere, küresel ve bölgesel sorunlarla ilgileniyor.