Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere'de son açıklanan veriler, ekonominin yeniden ısınmaya başladığına işaret ediyor. Bu durum İngiltere Merkez Bankası'nın önümüzdeki haftaki toplantısının öncesinde faiz artırımına yönelik baskıları artıracağı düşünülüyor.

Ekonominin dördüncü çeyrekte daralmasının üzerine, geçtiğimiz aya ait hizmet ve inşaat verileri yeniden yüksek geldi. Diğer verilerin yanısıra, İngiltere'de sektörlerin üzerindeki fiyat baskısı da arttı. İngitere'de enflasyon 13 aydır merkez bankasının yüzde 2'lik hedefinin üzerinde seyrediyor.

Londra'daki Royal Bank of Scotland Group Plc.'nin ekonomistlerinden Ross Walker, toparlanmanın hâlâ kırılgan olabileceğini, ancak verilerin normalleşmeye başladığını, bunun da faiz artırım sinyali verdiğini belirtti. Şubat ayına faiz artışı beklemediğini söyleyen Walker, yine de artışın çok yakın olduğunu savundu.

İngiltere Merkez Bankası'nın 9 üyeli para politikası kurulu, faiz artırımı konusunda görüş ayrılığı yaşıyor. Bu hafta Charles Bean'in de faizleri şimdilik sabit tutmanın "duyarlı bir politika" olduğunu savunmasının ardından, kurulun Şubat toplantısında da görüş ayrılıklarının yaşanacağına dair düşünceler arttı.

13 Ocak'taki toplantının tutanakları, merkez bankası üyelerinin çoğunluğunun orta vadeli enflasyon riskinin bulunduğunu düşündüğüne işaret ediyordu. İngiltere'de Aralık ayında enflasyon yüzde 3.7 hızlanırken, merkez bankası faizleri hâlâ yüzde 0.5'te tutuyor.